Vanaf december verlaagt NMBS de parkeertarieven station Oudenaarde met 13%.

De NMBS gaat de tarieven op de parking bij het station van Oudenaarde vanaf december met 13 % verlagen. Vanaf dan zal de  treinreiziger 45 euro minder betalen om  een jaar te parkeren op de NMBS parking. Voor drie maanden  zal dat neerkomen op 11,20  euro minder en voor een maand  wordt het 4,3 euro goedkoper.

Samen met schepen Lieven Cnudde evalueerde ik met de NMBS het parkeerbeleid op de stationparkings van Oudenaarde één jaar na de invoering van het betalend parkeren. “Het resultaat van dat overleg was dat de NMBS met ons akkoord is om  de parkeertarieven te verlagen en om zo uit te testen of dit aanleiding zal zijn om meer treinreizigers aan te trekken. Die de druk rond dit dossier opvoerde door een vergelijking te maken tussen de parkeertarieven van Oudenaarde en de omliggende steden (Waregem, Deinze, Zottegem). Daaruit bleek dat parkeren op een NMBS parking in Oudenaarde duurder was.

Wij vinden die verlaging dan ook  niet meer dan  normaal: “Wij zijn de grootste pendelregio van dit land en een Oudenaardse pendelaar heeft niet minder kosten dan in Waregem of Deinze. Integendeel, door het beperkt openbaar vervoer  is men hier sowieso al aangewezen op  de auto om naar het station te komen.

De parkeertarieven worden nu dus op hetzelfde niveau gebracht als die van Waregem en Deinze.   De NMBS wil zo het evenwicht tussen de parkeertarieven in een zelfde regio  herstellen. Door het invoeren van betalend parkeren op de stationsparkings  was de parkeerdruk in de omliggende straten toegenomen.

Maar 1/3 van de parkeerplaatsen worden momenteel benut. Dat wil zeggen dat wie  vroeger gratis parkeerde op de parkings nu elders in  de omgeving parkeert. Gelukkig zien we ook een groeiend aantal fietsers dat naar het station komt. Maar toch is de parkeerdruk in de omliggende straten enorm verhoogd. We hopen dat de verlaging van het parkeertarief een eerste stap kan zijn om parkeren op de stationsparking aantrekkelijker te maken voor de treinreizigers. Over enkele maanden zitten we opnieuw rond de tafel om te zien hoe het parkeerbeleid verder geëvolueerd zal zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *