Wet in verband met onbelast bijklussen moet aangepast worden

Donderdag 30/11 heb ik in Villa Politica gepleit om het onbelast bijverdienen eerst nog eens goed te overleggen en bij te sturen zodat er daarover goede en duidelijke afspraken, voorwaarden zijn. Dit moet goed geregeld worden, zeker in de non-profit sector, zodat we zorgtaken en opvang door de juiste mensen in de juiste omstandigheden en onder de juiste voorwaarden organiseren en dat vrijwilligerswerk niet vervangen wordt door betaald bijklussen.

Er moet zeker iets geregeld worden, zeker voor de sport en de amateurkunsten, maar voor bijklussen in andere sectoren moeten er duidelijkere afspraken komen. Als je zaken goed omkadert, de voorwaarden goed bepaalt en de zaken heel duidelijk hebt afgelijnd, is daar iets voor te zeggen. Alleen, zoals het vandaag voorligt, zijn de zaken niet goed geregeld en zijn er nog veel onduidelijkheden.

In plaats van te benoemen wie wat kan doen, zegt men bijvoorbeeld ‘iemand die lid is van een jeugdbeweging’. Wie is dat dan? Is dat de jeugdleider die we gaan betalen in de toekomst? Dan heb  je het gevaar dat we gaan afglijden van gewoon vrijwilligerswerk naar echt betaald vrijwilligerswerk en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Ook in de non-profitsector moeten er duidelijke afspraken komen, wat betreft bepaalde zorgtaken die worden opgenomen in zo een systeem. Hoe zit het met de  kwaliteitseisen, de toegangsvoorwaarden of de ervaring die iemand moet hebben.

Dat moet allemaal heel duidelijk afgelijnd zijn, anders zouden we naar nog ergere toestanden kunnen afglijden zoals we in een recente “Pano”-reportage konden zien. Dat kan nooit de bedoeling zijn en het is de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat dergelijke zaken niet kunnen.

Er is nog wat onduidelijkheid of de hele regeling de overheid iets zal kosten, maar de maatregel moet budgetneutraal zijn, en niet ten koste van de sociale zekerheid mag gaan.

 

Link Villa Politica:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/30/vercamer—wetsontwerp-bijklussen-moet-worden-aangepast-/

De Tijd/ De Morgen / Het Nieuwsblad:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *