Officiële inhuldiging Sociaal Huis Oudenaarde

Vrijdag 20 april wordt het Sociaal Huis Oudenaarde op site Meerspoort 30 officieel ingehuldigd met een kleurrijke fotomuur. De OCMW-diensten verhuisden vorig jaar al naar het gerenoveerde gebouw. Verschillende partners uit de sociale sector namen in de maanden erop hun intrek in het gebouw. Een feestelijke opening kon dus niet langer wachten.

Vrijdagnamiddag krijgt Vlaams minister Jo Vandeurzen samen met de OCMW-raad de eer om het Sociaal Huis officieel in te huldigen. Er werd voor een originele inhuldigingsmuur gekozen om de missie van het Sociaal Huis kracht bij te zetten. Een fotomuur met meer dan 250 foto’s vertelt het verhaal van het Sociaal Huis van Oudenaarde.

De fotomuur geeft een beeld waarvoor het Sociaal Huis Oudenaarde staat. “Een open huis met een ruim aanbod aan diensten, voorzieningen, hulpverlening en activiteiten die tegemoet komen aan de sociale noden van elke inwoner”. De fotomuur weerspiegelt de kleurrijkheid en diversiteit van de mensen die er langskomen en de veelzijdigheid van diensten en activiteiten die worden aangeboden.

Ik hoop dan ook dat iedereen zich herkent in de fotomuur. Wie de fotomuur wil komen bewonderen, kan langskomen op het openingsevent op zaterdag 21 april. Dan stelt het Sociaal Huis Oudenaarde tussen 14 en 18 uur haar deuren open voor jong en oud. Op die dag maak je kennis met de verschillende dienstverleningen via een levensweg doorheen het gehele gebouw.

In het Sociaal Huis kan je terecht op vreugdevolle momenten, maar ook wanneer het even minder gaat. De levensweg vertelt het verhaal van geboorte tot levenseinde. Zo kan je onder meer een kijkje nemen bij Kind & Gezin en vragen stellen bij Woonzorg Oudenaarde.

Lokaal dienstencentrum De Vesting geeft die dag enkele creatieve workshops en laat je een hapje proeven bij een kookdemo. Kinderen kunnen dan weer de hele namiddag op de foto met Chase, Marshall en Skye, de sterren van Paw Patrol. Kortom, het wordt een levendige namiddag.

Sociaal restaurant De Pelikaan verwent alle bezoekers met een gratis pakje friet op het einde van de levensweg. Kinderen worden extra beloond met een kleurplaat. Hiermee maken ze kans op een leuke prijs.

Om het openingsevent feestelijk af te sluiten worden vijf ballonvaarten verloot onder de bezoekers. “Een unieke kans om het Sociaal Huis en de omgeving eens vanuit de lucht te bewonderen”, zegt OCMW-Voorzitter Stefaan Vercamer.

Het vroegere woonzorgcentrum op de site Meerspoort 30 werd gerenoveerd en eind mei vorig jaar in gebruik genomen als Sociaal Huis. Naast het OCMW komen hier zoveel mogelijk partners uit de welzijnssector samen. Wie langskomt, staat versteld van wat de dienstverleningen voor hen kunnen betekenen. “Dit is dan ook dé sociale campus van de stad Oudenaarde.

Een realisatie die voor mij symbool staat voor wat het beleid van OCMW en stad voor de burger moet zijn: een duurzame investering in een klantgerichte dienstverlening en dit binnen een toegankelijke infrastructuur met uitstraling. Een Huis met aandacht voor vernieuwing en waar mensen en diensten hun krachten bundelen en samenwerkingen aangaan.

Bij de totaalrenovatie van het oude woonzorgcentrum tot het Oudenaards Sociaal Huis, werd van bij het begin de nadruk gelegd op het belang van een open en luchtig concept. De blikvanger is het centrale en klantvriendelijke onthaal. Het belang van een warm en goed georganiseerd onthaal en een aangepaste publieksbegeleiding mag niet worden onderschat. Het draagt er in sterke mate tot bij of een potentiële bezoeker of klant zich welkom voelt in ons Huis.

In het gebouw zijn er naast de OCMW diensten verschillende sociale partners aanwezig en ook daarbuiten hebben we allerlei samenwerkingsverbanden. We vervullen hiermee een voorbeeldfunctie. Na verloop van tijd moet ons Sociaal Huis dé site en dé referentie zijn voor elke burger van onze stad waar hij terecht kan voor eender welke sociale vraag in eender welke fase van zijn leven.

Tot slot willen we met ons Sociaal Huis ook een nieuwe en belangrijke stap zetten in de integratie stad-OCMW. Door de samenwerking van verschillende diensten en partners in één gebouw te organiseren, zetten we nog meer in op een publieke, toegankelijke en kwaliteitsvolle dienst- en hulpverlening voor de burger.

 

Voor meer info kan je terecht op www.sociaalhuisoudenaarde.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *