Opnieuw gratis shuttlebus tussen de Meerspoort en de markt!

De voorbije dagen is de gratis shuttlebus tussen de parking van de Meerspoort en de markt opnieuw in het stadsbeeld verschenen. Van 9u tot 12u en van 13u tot 16u kan iedereen er van gebruik maken.

Tijdens de renovatiewerken aan het AZ Oudenaarde van 2012 tot 2016 legde het AZ Oudenaarde een shuttlebus in tussen de parking van het Woonzorgcentrum van het OCMW (Meerspoort 30) en het ziekenhuis. Niet enkel bezoekers en patiënten van het AZ maakten hier gebruik van, ook bezoekers van het Sociaal Huis, het woonzorgcentrum, het Lokaal Dienstencentrum De Vesting, … deden beroep op de pendelbus om hun verplaatsingsprobleem tussen de Markt en het Sociaal Huis op te lossen.

“De shuttledienst had zijn meerwaarde al bewezen tijdens de verbouwingswerken van het ziekenhuis. Heel veel mensen waren, samen met de seniorenraad van Oudenaarde, vragende partij om de gratis shuttledienst opnieuw in te voeren. Voor heel wat minder mobiele mensen is het niet altijd zo gemakkelijk naar de heraangelegde markt en naar het ziekenhuis te komen. Daarnaast willen we ook de bereikbaarheid van het Sociaal Huis verbeteren nu daar meer dan 15 sociale diensten samen zitten en er veel meer  mensen dan vroeger naar de Meerspoort komen. Vandaar dat we samen met het stadsbestuur de shuttledienst opnieuw opstarten.”

 

Toen in 2016 de shuttledienst werd opgedoekt was er al de vraag van de seniorenraad om deze dienstverlening  verder in stand te houden.

Lieven Cnudde, schepen van mobiliteit: “We wisten dat de vraag voor het busje bleef, maar we hebben gewacht tot na de heraanleg van de markt en de aanpassing van het parkeerbeleid om de besprekingen over een heropstart te beginnen. Zo’n shuttledienst past perfect in ons beleid om het de mensen gemakkelijk te maken om naar het centrum en naar de markt te komen en waarbij ook het autoluw zijn van ons centrum verder gestalte krijgt’.

De opstapplaats op de site van de Meerspoort is aan het begin van de grote parking, waar vroeger de opstapplaats was. De afstapplaats is verlegd naar de halte van de belbus aan de hoofdingang van het Sociaal Huis.  Van daar brengt het busje de mensen gratis naar de site van het ziekenhuis waar men aan het bisschopskwartier kan op- en afstappen ( op 50 meter wandelafstand van de markt, bereikbaar via het wandelpad ter hoogte van de Markt nr 60). De shuttle rijdt klokvast om het kwartier. Op de parking van de Meerspoort  kunnen minder mobiele gebruikers hun wagen achterlaten om met de shuttledienst naar de markt te gaan.

“Om het budgettair haalbaar te houden, hebben we er voor gekozen om in een eerste fase de shuttledienst te beperken in aantal uren per dag. Via een sociaal tewerkstellingsinitiatief kunnen we beroep doen op een voltijdse chauffeur, waarbij de permanentie wordt aangevuld met een aantal vrijwilligers van de minder mobielen centrale.”

In het kader van een goede samenwerking tussen OCMW en stadsbestuur staat de stad in voor het technisch onderhoud en de financiering van de coördinatiekost.

Lieven Cnudde, schepen van mobiliteit: “ Door de krachten te bundelen kunnen we deze shuttledienst opnieuw opstarten. We gaan de komende maanden vooral bijhouden wie er hiervan vooral gebruik maakt en wanneer, waar de mensen naar toe gaan enzovoort. Op basis van die gegevens zullen we dan eventueel het traject verruimen of de uren aanpassen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *