Grensarbeiders ouder dan 65 krijgen werkloosheidsuitkering

Grensarbeiders die aan het einde van hun loopbaan werkloos zijn, hebben nu toch recht op een werkloosheidsuitkering in ons land in afwachting van het pensioen. Samen met collega’s Servais Verherstraeten en Roel Desseyn hebben we de kar getrokken om dit op te lossen. Nu willen we ons wetsvoorstel nog gestemd krijgen om ook een goede regeling te hebben voor de grensarbeiders die ziek worden na hun 65e en in het buurland waar ze werken nog niet pensioengerechtigd zijn.

Pensioenleeftijd schuift op

Het probleem was het grootst voor grensarbeiders die in Nederland hebben gewerkt. Daar wordt de pensioenleeftijd geleidelijk opschoven tot 67 jaar in 2021. In België is dat pas in 2030, met een tussenstap van 66 jaar in 2025.

In ons land valt het recht op een werkloosheidsuitkering in principe weg vanaf 65 jaar. Nu is die regelgeving aangepast. Grensarbeiders krijgen een werkloosheidsuitkering om de periode tot aan het pensioen te overbruggen.

Voorwaarden

De grensarbeiders moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze kunnen aantonen dat ze minstens 15 jaar als grensarbeider hebben gewerkt, dat ze een hoofdverblijfplaats in België hebben en dat ze daar minstens één keer per week moesten zijn.

Eén reactie op “Grensarbeiders ouder dan 65 krijgen werkloosheidsuitkering”

 1. Koen Hendrickx zegt:

  mijn vader heeft een gunstig advies gekregen om op rustpensioen te kunnen gaan begin 2017. Alles was echter geregeld en doorgegeven door de pensioendienst tussen
  België en Nederland. Met verbazing kwam plots het voorval dat er vanaf zijn gewettigde datum om op pensioen te kunnen gaan een wijziging was in de EU wetgeving.

  Met meer dan 20 jaar in Nederland gewerkt te hebben, viel er plots vanaf januari 2016 het antwoord dat men geen overbrugging maakt inzake de uitgekeerde bedragen tussen Nederland en Belgie.
  Hierdoor zou er enkel een rustpensioen voor zijn van +- 600 euro voor de jaren dat hij wel in België heeft gewerkt. Dit is minder dan een bestaansminimum!!

  Gaat aan deze discriminatie ook iets gedaan worden met dit voorstel? Waarom krijgt een persoon met Belgische nationaliteit geen compensatie meer inzake rustpensioen van de Belgische staat?
  Want blijkbaar gaat dit voorsel enkel over ouder dan 65 voor werkloosheidsuitkering.

  Waarom krijgt Belg geen recht op tussenkomst van de Belgische staat bij een geval wanneer men steeds in Nederland heeft gewerkt?

  Dit zou pas van toepassing mogen zijn, wanneer in heel de EU de pensioenleeftijd op hetzelfde niveau komt. Dan kan er tussen de lidstaten een duidelijk stramien zijn om de bedragen per land aan persoon te geven.

  Hopende op een antwoord in deze.

  Mvg
  Koen Hendrickx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *