Tussenkomst plenaire zitting ivm herstructurering van Proximus

Een aantal bedenkingen bij het nieuws van de herstructurering van Proximus waarbij 1900 jobs zullen verdwijnen:

– de media was eerder op de hoogte dan de werknemers, bedroevend voor een bedrijf waarvan de core-business communicatie is
– overheidsbedrijven hebben ook een voorbeeldfunctie en een maatschappelijke rol te spelen.
– er bestaat geen procedure zoals in de privé-sector voor herstructureringen bij overheidsbedrijven. Laat ons dus ook een wet Renault maken voor overheidsbedrijven met afspraken over informeren, consulteren en een sociaal plan.
– de laatste jaren verplaatste Proximus 900 jobs naar India. Een overheidsbedrijf moet vooral jobs hier houden en hier creëren en moet een voorbeeld zijn voor haar werknemers inzake investeren in levenslang leren.
– wij moeten ons niet moeien met de operationele beslissingen van een bedrijf als Proximus, maar bij strategische beslissingen moet ook het maatschappelijk verantwoord ondernemen een rol spelen en moet het bedrijf een voorbeeld zijn inzake correcte sociale relaties en goede sociale afspraken bij herstructureringen.
-sociaal overleg moet voluit kansen krijgen om ontslagen te vermijden, goede eindeloopbaanregelingen en vertrekregelingen uit te werken. Dat is nu veel belangrijker voor de werknemers dan de politieke spelletjes over SWT (brugpensioen) van sommige mijn collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *