Federale verkiezingen 2010

ANALYSE FEDERALE VERKIEZINGEN

Algemeen

Waar CD&V gemiddeld afklokt op 15,4% in Oost-Vlaanderen doen ze het in de regio Oudenaarde (19,1%) merkelijk beter. Ook in de aangrenzende regio’s Kruishoutem (23,8%), Deinze (19,9%) scoort  de partij  merkelijk hoger dan het provinciaal gemiddelde voor CD&V. In Nazareth (17%) en Zottegem  (16,1%) scoort CD&V net boven het provinciaal cijfer. In Ronse (14,7%), Horebeke (13%) en Brakel (14%) er net onder. NV-A haalt gemiddeld 28,15% in Oost-Vlaanderen, maar doet het veel minder goed in de Vlaamse Ardennen: Kruishoutem 25%, Geraardsbergen 25,8%, Brakel 23,7%, Oudenaarde 23,7% en Ronse 18,4%. Vlaams Belang verliest 13,6% en houdt nog slechts 8,2% over. Open VLD verliest 4,18%,  SP.a verliest 2,18% en komt zo op 11,41%, Groen! houdt stand  (5,94%)

Het is ook wel eens nuttig de vergelijking met 2003 te maken. Bij die federale verkiezingen kwamen we als CD&V  en als NV-A alleen op en was er dus geen kartel zoals in 2007. Als we 2003 (20,6%) met 2010 (19,1%) vergelijken dan merken we dat het  CDa&V – verlies  1,5%.is. NV-A haalde in 2003 op eigen kracht 4,9% en nu dus 23,7%.

Open VLD blijft status quo (27,9%). Vlaams Belang zakt van 18,3% naar 8,2% (meer dan 10% verlies). SP.a haalde in 2003 nog 23,8% van der stemmen en halveert in 2010 naar 11,4%

Persoonlijk

Gelet op de omstandigheden ben ik best tevreden met mijn persoonlijk resultaat (18671 voorkeurstemmen) en de herverkiezing in de Kamer. Ik kom daar mee in de top tien van de Oost-Vlaamse verkozenen.

De voorkeurstemmen van alle verkozenen in Oost-Vlaanderen:

Bracke Siegfried (NV-A)                                          101.940

De Clercq Mathias  (Open VLD)                              60.291

De Crem Pieter (CD&V)                                          39.666

De Croo Herman (Open VLD)                      36.988 (arr. Oudenaarde)

Vandermaelen Dirk  (SP.a)                                       34.331

D’Haeseleer Guy (Vlaams Belang)                           25.441

Dierick Leen (CD&V)                                              22.499

Smeyers Sarah (NV-A)                                             21.182

Vercamer Stefaan  (CD&V)                              18.671 (arr. Oudenaarde)

Van Cauter Carina  (Open VLD)                              17.769

In Oudenaarde ga ik ondanks het verlies van de partij,  flink vooruit wat het aantal voorkeurstemmen betreft: van 2563 in 2007 naar 2782 nu.

Aantal voorkeurstemmen Oudenaardse kandidaten

 

1. Stefaan Vercamer (CD&V) :

18671 waarvan 2782 in kanton Oudenaarde (219 meer dan in 2007)

2. Marnic Demeulemeester  (Open VLD):

9394, waarvan 3025 in kanton Oudenaarde (555 minder dan in 2007)

3. Beernaert Dagmar (SP.a):

2681, waarvan 341 in het kanton Oudenaarde

4. Meuleman Elisabeth (Groen!):

3135, waarvan 342 in het kanton Oudenaarde

Ondanks ongeveer 3000 stemmen minder voor de lijst ga ik toch nog  vooruit in voorkeurstemmen in Oudenaarde. Ik beschouw dat als een waardering en erkenning voor het geleverde werk en een versterkt mandaat en een versterkt vertrouwen voor de toekomst. Ik ga opnieuw voluit voor de sociale dossiers zoals tewerkstelling, pensioenen, gezondheidszorg, combinatie arbeid-gezin en zou graag de akkoorden die we hadden bereikt over het  nieuw statuut onthaalouders en over een vereenvoudiging van de  studentenarbeid definitief afronden zodat die in uitvoering kunnen gaan vanaf januari 2011.”

CAMPAGNEFOTO’S EN -VERSLAGEN

ZATERDAG 29 MEI: borden zetten/plakken en schrijfmomenten

ZONDAG 23 MEI: borden zetten

DONDERDAG 13 MEI

Hier alvast de foto’s van de eerste brainstormingsbijeenkomsten.

ZATERDAG 8 MEI:  DE MODELLIJST IS GOEDGEKEURD

Zaterdag  8 mei 2010 keurde het provinciaal partijbestuur van de CD&V de modellijst goed. ik kreeg daarbij de derde plaats toegewezen. Deze voormiddag werd deze lijst door het nationaal Politiek Bestuur van de CD&V bekrachtigd. Morgenavond volgt dan de formele eindstemming over de volledige lijst door de Algemene Vergadering van de CD&V.

Herinneringen aan 2007…


Campagne
De dag na de verkiezingen: een aangename verwelkoming op het ACW-secretariaat in Aalst…


Campagne


Campagne


Campagne


Op campagne in Geraardsbergen. Veel volk en een goede meeting met een goed programma. Alleen mijn stem liet mij die avond in de steek. Een hardnekkige verkoudheid speelde mij parten.Campagne


Campagne


Enkele sfeerfoto’s van de schrijfavond op woensdag 30 mei:

Campagne


Overal te velde zijn er mensen in de weer voor de campagne. Zo ook in de streek van Gent. Daar trekt neef Arsène met zijn zoon rond met borstel en pap.

Affiches


Meet-n-Greet

Woensdagavond 23 mei kwamen we met een 50-tal medewerkers samen voor een “meet & greet in Saks en Boom”. Bedoeling was even een rustpunt in te bouwen voor de medewerkers. Gezellig wat bijkletsen, informatie uitwisselen, afspraken maken, wat terugblikken en vooruit blikken op de campagne… en ons nog eens goed opladen voor de laatste 14 campagnedagen. Want de eindsprint is ingezet. De meet komt in zicht. We gaan er met zijn allen nog eens voluit tegenaan.

Meet-n-Greet


Borden plakken

Affiches

Zondagavond 13.05.07. Door het “moederdagontbijt” met bloemen hebben we wat “goede punten” op overschot. Op moederdag wilen we de mensen ’s avonds niet lastig vallen. We besluiten dus om de laatste borden in Oudenaarde te plakken. Bij Richard in de schuur. Na een uur of drie zien we ons resultaat op rijen staan. Alles staat geplakt, klaar om gezet te worden de komende week.


Affiches

Zaterdag 12 mei 2007. Nog 30 dagen te gaan. De affiches zijn geleverd. De eerste reeks borden zijn geplakt. Het team van Luc, Bart, Dauwe en Lucas gaat de baan op om ons in het straat beeld te brengen. Wel rotweer om te starten, maar tegen de middag zijn we toch al zichtbaar.
Een tweede ploeg met ondermeer Klaus, Geert en Pieter is ook borden aan het plakken voor mij en onze CD&V-afdeling Oudenaarde. In Deinze is de “pap” ondertussen ook klaar en zijn ze ook met veel enthousiasme gestart. Remi komt er de troepen schouwen: Bart, Magda, Diede, Luc en Didier zijn niet te stoppen. Maandag trekt het tema van Iron naar Beervelde. We komen op toerental.


Affiches

De affiches zijn gedrukt. Ik heb raamaffiches van 40 cm op 60 cm. Er zijn ook grotere formaten beschikbaar. Wie geïnteresseerd is in een affiche geeft ons maar een seintje via mail of telefoon.
Wie nog een handje wil toesteken kan dat ook. Vanaf vrijdagmiddag plakken we borden en vanaf zaterdag zouden we in het straatbeeld willen komen. Wie mee wil helpen borden zetten of mee gaan plakken (gemeentelijke aanplakborden ) laat ons maar iets weten. Werk genoeg.


bart-en-stefaan.jpg

Maandagavond 16 april hield ik mijn eerste fotosessie met Bart. Een amateurfotograaf die foto’s van professionele kwaliteit maakt. En dan maar turen en selecteren.


Dinsdag 24.04.07 was de delegatie van Niger en Wereldsolidariteit te gast bij de directie en het bestuur van home St-Franciscus te Kwaremont – Kluisbergen. het werd een zeer boeiende uitwisseling van ervaringen over zorg voor ouderen hier en in Niger.


Dinsdagmorgen 24 april stonden we met enkele CD&V-kandidaten aan het station van Gent voor de lancering van de WIKIWIJ-campagne. Hiermee willen we politiek geïnteresseerde mensen aanspreken om gedurende de campagne met ons mee te werken. Zie ook www.cdenv.be/wikiwij


Zaterdag 21 april worden bij mij thuis al wat zaken doorgenomen ter voorbereiding van de campagne. We hebben ook het propagandamateriaal van broer Sander mee gebracht en het inventariseren van allerlei soorten affiches en ander materiaal kan beginnen.