Sport

Sportieve zomer 2016

De zomer van 2016 begon met een ervaring om te koesteren. Ik ging met mijn jongste dochter Lief 5 dagen wandelen in de Alpen in Oostenrijk. Amai, ik genoot van het schitterende landschap én was onder de indruk van de fysiek van ons Lief .                                                                                                                                lief

 

Na een rustperiode (last aan de knie) nam ik de draad terug op in de zomer van 2016. De Pelikanenrun in Ename moest ik nog aan mij laten voorbijgaan maar ik stond wel aan de startlijn bij de jogging van Nazareth. Ik liep de 5.4km in 33′. Een tijd waar ik best tevreden van ben.                                                                      jogging 

 

Ten Miles 2016

Zondag 17 april nam ik deel met een grote delegatie van CD&V aan de Ten Miles in Antwerpen. Ook mijn goede vriend Karel nam deel. Net voor de start namen we nog even de tijd voor een selfie. Ik finishte na 1u46’26”

ten-miles selfie

2015

In 2015 ruilde ik af en toe de loopschoenen voor mijn stalen ros. Samen met mijn echtgenote Anick hadden we een aangename fietsvakantie.

fiets

20.04.2014

Vanavond een trage duurloop van 2uur gedaan (Edelareberg en Kattenberg inbegrepen). Zoals gezegd nog een interval deze week en twee korte duurloopjes.

 

19.04.2014

Deze morgen een pittig duurloopje gedaan van een dikke 11 km. Heerlijk loopweertje deze morgen langs de Schelde. Morgen probeer ik een trage duurloop vaN ongeveer 15 km. De rest van de week dan nog een rustige interval en een duurloop en dat zal het zijn als voorbereiding op de 120 mijl van komende zondag.

De voorbije week heb ik eigenlijk niet zo veel gelopen (twee keer een kilometer of 6-7). Ik heb ook een beetje op mijn voeding gelet  en dat scheelt toch al enkele kilootjes. Volhouden is nu de boodschap.

 

02.04.2014

Zondag 23 maart heb ik mijn halve marathon in Hastings goed afgewerkt: 2u18′. Ik was daar best tevreden mee, want het is echt een heel zware loop. Het eerste deel is vooral klimmen en het tweede deel vooral interval zijnde klimmen en dalen. Wel een heel mooie, veel sfeer en en veel lopers. We waren met een heel toffe  compagnie daar: 7 brandweermannen en mijn compagnon Karel. Deze laatste liep 10′ sneller dan mij niettegenstaande hij de nacht ervoor op dezelfde  kamer als mij sliep.

hastings

Vorige week beperkte het lopen zich tot een kort recuperatieloopje op vrijdag en een korte duurloop op zaterdag. zondag dan de draad weer opgenomen met een halfuurtje intense duurloop, maandag een duurloop van 7,5 km en vandaag een interval van 10 keer 2′ hf 155-160 met tussendoor 2′ hf 130-140. het was deze ochtend heerlijk lopen.

09.03.2014

De zware intervalweek heb ik goed afgewerkt volgens schema. Daarna heb ik het een beetje laten hangen, deels door zeer veel werk, deels door de weersomstandigheden. Ik ben samen met vrouw en drie dochters  onze zoon gaan bezoeken in Canada (die werkt daar een paar maanden aan zijn doctoraat). Koud dat daar was, tot -20°. Geen weer om te gaan lopen vond ik. We zijn eerst twee dagen in New York geweest vooraleer naar Canada door te reizen en daar heb ik gelukkig een intense duurloop in Central Park kunnen doen, maar voor de rest van de week was het niets. Gisteren dan maar direct een kort duurloopje van 4 km gedaan en deze avond een interval gedaan  en in totaal 11 km gelopen met de Edelareberg op het parcours. Vanaf nu mag ik niet meer afwijken van mijn schema. Vroeg opstaan zal de boodschap zijn.

 

16.02.2014

Het was een goede loopweek. Maandag 7 km trage duurloop. Dinsdagmorgn heb ik een kwartiertje ingelopen en dan 5 km wedstrijdtempo en nog een kwartiertje uitgelopen. Woensdag  en donderdag rust. Vrijdag een duurloop van 12km en gisteren voor de eerste keer de 20km-grens doorbroken: 26 km duurloop (over de Lotharingenbrug naar Gavere en langs rechterover terug naar Ename. Vandaag opnieuw rustdag. Deze week zou ik twee keer een zware interval moeten doen. Ik zie er tegenop, maar troost me met de gedachte dat ik er dan vanaf ben in deze voorbereiding. Nog 5 weken voor de halve marathon, waarvan de laatste week een rustweek is. Dus nog 4 weken volgens schema. Deze week interval, dan rustige duurloopweek, vervolgens een week met twee lange duurlopen en wat zachte interval en dan een afbouwweek.

09.02.2014

Vandaag voor de eerste keer gevoeld dat de conditie er op vooruit gaat. Langs de Schelde heb ik 5 keer 4′ aan hfq 160 gelopen en tussendoor wat gejogd. Totaal 8 km. Gisteren opnieuw een lange duurloop gedaan van 18 km met twee kuitenbijters (Edelareberg en Braambrugstraat). Vrijdag heb ik een trage duurloop van 45′ gedaan en dinsdag liep ik ook een interval van 10 x (2′ hfq 155-160 – 2′ hfq 140). Morgenvroeg een trage duurloop. Voor de rest van de week zou ik nog wat kilometers willen doen. Mocht is tussen de 50 en d e60 km halen deze week, dan denk ik zowat op schema te zitten om de halve marathon zonder problemen uit te lopen. Om een eerbare tijd te halen zou ik nu toch wel dringend wat kilo’s moeten afvallen….

02.02.2014

De voorbije week was het maar flauw met het lopen. Een keer 10 km gelopen, waarvan 5 km wat sneller. Voor de rest nog eens 3 km en dat was het. Vandaag dan toch weer de draad opgenomen en 14 km gelopen (zeer traag). Ik moet deze week vier keer lopen om nog een beetje op schema te blijven.  ’t Zal vroeg opstaan worden…..

22 januari 2014

Vandaag heb ik ‘per vergissing’  18 km gelopen. Ik had mijn parcours een beetje verlengd met de bedoeling rond de 15 km te komen, maar toen ik terug was bleek ik bijna twee uur gelopen te hebben. Dat was toch wel heel traag voor 15 km vond ik. Vandaar dat ik het met de auto eens uitgemeten heb:  18km dus. De Edelareberg er in en ook de Kattenberg. De voorbije dagen niets gedaan. Ik had last van sinusitis en eigenlijk wel heel veel receptiewerk ook. Vorige week heb ik een loopje van 14 km gedaan en enkele kortere duurloopjes tussen de 7.5 en 10 km.  Ik denk zo stilletjes aan te beginnen met wat interval. Misschien volgende week al. Ten laatste de week er na.

11 januari 2014

Zaterdagmorgen mijn eerste echt heuvelloopje afgewerkt . 10 km,  met een hellingje van 12% en voor de rest bergop en bergaf in Mater. Nooit boven de 140 hf geweest.

08 januari 2014

Vanavond 13.5 km gelopen aan een hartslag 135 – 140. Braambrugstraat (11%) én Edelareberg op het parcours. Gisteren nog 6.5km gelopen aan hf 145. Het blijft voorlopig nog ploeteren. De uithouding (lees afstand) gaat er op vooruit, maar er is aan al de rest nog heel veel werk aan de winkel. Morgen een drukke Brusseldag die afgesloten wordt met enkele nieuwjaarsrecepties in de streek. Rustdag dus 🙂

05 januari 2014

Vanavond nog  10km gelopen aan hartslag 140.  Twee ronden van 5 km met de klim van de Braambrugstraat er in.  Heuvelloopjes  zullen er vanaf nu regelmatig bij zijn.

04.01.2014

Het nieuwe jaar goed ingezet met op nieuwjaarsdag een half uurtje loslopen. Gisteren heb ik 11 km gelopen, waarvan een 3 km aan een stevig tempo (wat in deze fase van mijn opbouw nog zeer traag is), ’t is te zeggen aan een hartslag van rond de 150. Ee nieuw parcours uitgeprobeerd met de Edelareberg er in. Kenners hebben me verteld dat in de halve marathon van Hastings er een paar lange stukken bergop in zitten, vergelijkbaar met drie keer de Edelareberg. Gisterenavond vertelde men mij zelfs dat er stukken in zitten die qua stijgingspercentage vergelijkbaar zijn met de Vlaamse Ardennedreef.

Op de Edelareberg (km 7) heb ik een helse hagelbui over mij gekregen, maar al bij al ging het gisteren nog redelijk. Deze morgen dan 6 km langs de Schelde gelopen. De opbouw begint in mijn benen te hangen, ze voelen vermoeid aan vandaag. Misschien dat ik morgen best eens uitslaap ipv te lopen…

31.12.2013

Ik heb de voorbije dagen verder gewerkt aan de opbouw.  Vrijdag heb ik 6.5 km gelopen en zaterdag 7.5 km. Zondag 29.12 heb ik 10 km gelopen, waarvan een 5-tal aan een iets hoger tempo (hartslag 145). Gisterenmorgen was ik bij mijn broer in Nieuwpoort en daar heb ik een kort recuperatieloopje gedaan van zo een 4.5 km. Vandaag heb ik niet gelopen en morgen wil ik het nieuwe jaar goed inzetten met een duurloop.

4026.12.2013

Na 15 maanden ben ik vast van plan deze pagina weer bij te houden. Ik ga immers, samen met de brandweercommandant van Oudenaarde, de halve marathon van Hastings lopen.  Gisteren een kort duurloopje van 5 km gelopen. Deze morgen 8.5 km gelopen. Tegen het einde van het jaar wil ik opnieuw 10 km kunnen lopen. Het voorbije jaar was mijn sterkste prestatie de 20 km van Brussel. Veel meer heb ik niet gepresteerd. Behalve dat ik nog wat kilo’s bij gekomen ben. Tijd dus om weer wat meer te sporten…..

25.09.2012

De voorbije maand toch al goed aan het trainen. Vandaag een duurloop van anderhalf uur gedaan. Gisteren een van 1u10′ en de  dag ervoor een intensieve duurloop. Morgen rust en donderdag doe ik nog eens een zware interval. Ik voel ook dat de conditie er op vooruit gaat. In de week net voor de  verkiezingen zou ik een duurloop van twee uur willen doen als test voor de halve marathon van 11 november.

01.09.2012

Ondertussen is het vier maanden geleden dat ik nog eens  wat geschreven heb over mijn sportactiviteiten… foei!

Na mijn fietstocht ben ik vooral  weer beginnen lopen.  Ik wou vier wedstrijden lopen: de 10 mijl van Antwerpen (eind april), de 20km van Brussel  einde mei), de KBO-run in Oudenaarde (9km – einde juni)) en de Pelikanenrun in Ename (10 km – 10 augustus). Ik heb alle wedstrijden gelopen en ben eigenlijk wel best tevreden met de resultaten:

Antwerpen: 1u41’43”

Brussel: 2u08’46”

KBO-run Oudenaarde: 50’26”

Pelikanenrun in Ename: 58’59”

Ik ben ondertussen verder blijven lopen en de laatste twee weken iets intensiever. Ik heb twee doelen: mij fit houden voor de komende 6 “verkiezingsweken” en op 11 november de halve marathon Deinze-Bellem. Het weekend voor 14 oktober loop ik mee voor het geode doel op de 24-uren voor het Kinderkankerfonds in Oudenaarde.

Gisteren nog een duurloopje gedaan van een uur en morgenvroeg ga ik nog eens anderhalf uur proberen te lopen….

16.04.2012

We zijn ondertussen een kleine maand verder en dringend tijd voor nog wat nieuws over het sporten. Ik heb ondertussen de vijfdaagse fietstocht van Bregenz naar Verona achter de rug. Een prachtige fietstocht in een decor om U tegen te zeggen… Voortdurend omringd door bergtoppen, langs een rivier, kilometers lang door bloeiende appelgaarden, fietspaden aangelegd als ware autostrades voor fietsers en een goede compagnie. Tijdens de twee bergritten over de Dolomieten hebe ik wel afgezien, maar telkens de top gehaald met naast ons skiërs en veel sneeuw. We hebben ook een dag in de gietende regen gefietst. Dat was voor mij de ergste dag: nat tot op het vel en verkleumd.

Na drie dagen beterde de conditie. Het was ook vlak. Ons einddoel van deze etappe, Verona, is eens tad om terug te komen. Op en top Italiaans, een Romeinse Arena, drukke en grote pleinen waar het gezellig toeven is en natuurlijk ook de stad van Romeo en Julia.

De voorbije  week twee keer een 40-tal kilometer gefietst en een 8 kilometer gelopen. Vandaag heb ik  16 kilometer gelopen, ter voorbereiding van de 10 Miles van Atnwerpen (komende zondag). De uithouding is er, maar een goede tijd neerzetten zal er niet bij zijn. Deze week probeer ik nog een interval en een recuploop te doen.

20.03.2012

ik heb mijn ‘sportleven’ gebeterd. Vorige week goed getraind en vrijdag zelfs de Watermolenroute gefietst (3 uur op de fiets) met onder meer de Molenberg. Toch wel een pittige route. Zondagavond gelopen. Gisteren een interval gedaan (4 x 4′ mx hartslag) en deze morgen in alle vroegte een recupritje met de fiets van anderhalf uur. Ik had me wel wat vergist in het weer: met korte broek en fietshandschoentjes en… jawel, half bevroren thuis gekomen.

Morgenvroeg ga ik anderhalf uur lopen (een stevige duurloop). Zaterdag hoop ik dan een pittige en lange rit te fietsen (ik denk aan de Eddy Merckx route). Zondag zou dan en recupritje of -loopje moeten worden. En ja ik voel dat de conditie een beetje betert: deze morgen een hartslag in rust van 45. Ondertussen toch ook al 3.5 kg er af gekregen. ik zou toch graag nog minstens 2 kg kwijt geraken tegen 1 april, maar het vlees is zwak….

ps: de mentale voorbereiding op mijn ‘Paasfietstocht door de Dolomieten” is begonnen: ik heb het routeboekje Bregenz-Verona gekocht deze namiddag en twee kaarten van de streek….

10.03.2012

Slechte punten deze week. Elke morgen vroeg naar Brussel vertrokken en laat terug gekeerd. Ik moet mijn schade dit weekend inhalen. Enkel maandagmorgen gelopen. Gisterenavond ook een uurtje goed doorgelopen en vandaag 2 uur weest fietsen. En jawel de eerste keer wat bergjes gedaan: de Oude Kwaremont, de Hotond, de Eikenberg en de Wolvenberg. Morgenvroeg doe ik nog een duurloop en ik hoop volgende week ook nog wat te kunnen fietsen. 1 april nadert veel te snel voor mij…..

23 februari 2012

Ik heb goed getraind de voorbije dagen, al zeg ik het zelf. Zaterdag naar zee vertrokken en daar gelopen. Drie keer tien kilometer, waarvan een keer interval. Ook de eerste keer op de fiets: 22 kilometer. En ook nog twee wandelingen van 10 kilometer. Dinsdagnamiddag van bij mijn schoonuouders in Heusden naar huis gefietst, toch goed voor 36 kilometer en de ganse tijd tegen de wind in! Gisteren, woensdag dus, nog een fietstraining gedaan: langs de Schelde naar Kluisbergen en via de oude spoorwegbedding terug naar Ename, goed voor 30 kilometer, waarvan de helft wind op en de helft wind mee … Als ik het komende weekend nu nog wat kan trainen geraak ik misschien nog wel op schema  om de dolomieten over te fietsen tijdens de eerste week van april… ’t Zal nodig zijn want dan komen de 10 mijl van Antwerpen  (22 april) en de 20 kilometer van Brussel (27 mei) er snel aan.

14 februari 2012

Vrijdag, zaterdag en zondag gelopen. Telkens ongeveer 10 km. Vandaag heb ik de intentie om vanavond ook nog een klein uurtje te lopen. Vanaf morgen zou ik dan regelmatig een beetje interval inbouwen om een  beetje snelheidswinst te kunnen boeken. Ik voel me goed als ik mijn trage duurlopen aan 10km/u kan afwerken… Tijdens de krokusvakantie wil ik ook een beetje fietsen… T zou allemaal een beetje op gang moeten komen nu.

 9 februari 2012

Ik sta er zelf van te kijken dat het zo lang geleden is dat ik nog eens bericht heb over mijn sportactiviteiten. Niet dat er zo veel te melden is, maar ik weet dat sommigen deze sportbladzijde toch wel volgen en ik ben dus in gebreke gebleven . Ik beloof beterschap. Ik sta immers voor een vervolg van mijn fietstocht eind augustus met als eind doel Rome. Begin april wil ik onze volgende etappe afwerken. Na de Ronde van Vlaanderen vertrek ik samen met Karel naar  Bregenz (Oostenrijk) om van daaruit over de Dolomieten naar het Gardameer te fietsen. Dringend tijd dus om aan conditie-opbouw te doen. Zondag nog eens 10 kilometer gelopen. ik hoop er vanavond ook nog eesn 10 te doen en tijdens het weekend ook. Vanaf nu moet 3 keer per week een uur lopen een absoluut minimum worden.

05 september

Ondertussen terug van een weekje fietsen  (van Neufchateau naar Bregenz in Oosternijk). De week er voor was ik al van Ename naar Neuffchateau gefietst.

Je hebt wel nog het fotoverslag te goed van de jogging in Nazareth. Met dank aan de fotograaf, Peter.

De start.

Ook heel wat lopers van joggingclub Zwalm (waar ik aangesloten ben)… uiteraad moesten die in het voorbij lopen even gegroet worden 🙂

Half weg. Ik liep met een goed gevoel.

De aankomst op het einde van de Finse piste, zwaar…, maar de after-run maakte veel goed. Met dank aan de organisatoren.Puik werk!

27 augustus 2011

Gisteren, niet gepland, toch mee gelopen in de 5° jogging “Dwars door Nazareth”. Ik koos voor de 5.6 km en ik vond dat ik het er al bij al nog goed vanaf gebracht heb: 32min29sec of 10.16 km/u. goed voor een 96° plaats op 165 deelnemers. Voor eeneerste echteloop na mijn marathon ben ik best tevreden. het was ook een leuk weerzien met heel wat lopers, zoals Eric van Maarkedal, Rudy uit Wachtebeke, Richard uit Nazareth, Rita uit Oudenaarde en de vele lopers van joggingclub Zwalm waarbij ik aangesloten ben. Ik had een goed gevoel en ben eigenlijk wel gemotiveerd om na mijn fietstrip echt weer de loopdraad op te nemen. Twee doelen  heb ik mij geseld: 8-9 oktober de 24 uurloop voor het Kinderkankerfonds rond de markt van Oudenaarde (ik ben van plan om me teen ploeg deel te nemen) en eind eoktober de halve marathon van Omega Pharma… Ik zag gisterenavond ook dat er foto’s zijn genomen tijdens de jogging. Van zodra die beschikbaar zijn op de website van de organiserende joggingclub zal ik er ook een online zetten op deze bladzijde.

Vandaag wordt het een uurtje losrijden met de fiets en maandagmorgen dan mijn vijfdaagse fietstrip. Eerste rit is 82 km van Neufchateau naar Hettange – Grande in Frankrijk.

Dinsdag 30/8: Hettange Grande – Rimsdorf (Frankrijk)    110 kilometer

Woensdag 31/8: Rimsdorf – Biberach im Kinzigtal (Duitsland)   110 kilometer

Donderdag 1/9: Biberach im Kinzigtal –  Engen (Duitsland)   100 kilometer

Vrijdag 2/9: Engen – 6900 Bregenz (Oostenrijk)   100 kilometer

26 augusutus 2011

Het bijhouden van mijn sportpagina is zo een beetje een afspiegeling van hoe het de laatste tijd loopt met mijn sporten. Alhoewel… de laatste drie weken heb ik toch weer een beetje de draad opgenomen. Ik heb vooral veel gefietst. Maandagmorgen start ik immers met mijn driejarenplan: dit jaar fiets ik samen met Karel tot in Bregenz (Oostenrijk , zo’n 800 km). Volgend jaar fietsen we dan tot in Rome en het jaar daarop willen we te voet stappen van Rome naar Assisië.

Vorige maandag heb ik ook nog eens 7.5 km gelopen, maar het lopen gaat mij nog altijd niet goed af. Ik heb mij wel voorgenomen om na onze vijfdaagse fietstrip de loopdraad opnieuw op te nemen en tegen eind oktober zou ik toch wel weer wat loopconditie willen opgebouwd hebben. ik hou jullie op de hoogte.

ik heb ondertussen wel al de trip Ename – Neufchateau (200 km) achter de rug. Ik fietste  vorige week in twee dagen naar ons vertrekpunt van maandag. De eerste dag tot in Dinant en de volgende dag dan tot in Neufchateau. ik had het gevoel dat ik toch mee dan één keer de Mont Ventoux gedaan heb op die tweedaagse.

08.07.2011

Tja, ik ben wel begonnen met trainen, maar veel regelmaat zit er nog niet in. Vorige zondag heb ik, samen met mijn wederhelft, 31 km gefietst langs de Leie. Maandag heb ik 60 km gefietst en straks fiets ik ook nog eens 30 km. volgende week heb ik de intentie om er eens 70 te doen en drie keer te gaan fiets.  De eerste fietsdagen  op onze weg naar Assis (met het eerste deel dit jaar en het tweede deel volgend jaar) naderen razendsnel. Op zondag 17 juli naar Philippeville en op maandag  18 juli naar Neufchateau….

15.06.2011

Na twee maanden neem ik opnieuw de draad op. De marathon van Wenen is verteerd. Op 17 april liep ik mijn slectste tijd ooit op demarathon, méér dan 4u40′. Ik denk niet dat het aan de voorbereiding lag. Ik heb het schema volledig afgewerkt. Twee elementen misschine wle: mijn laatste week zat ik in Straatsburg voor de Raad van Europa en niet in eigen bed slapen, niet het traditionele schema van eten end rinken en slapen,…. misschien was dat toch niet ideaal. Twee de dag zelf zijn we gestart in alle friste (9°) en tegen elf uur zaten we al boven de 20°. het is vooral beginnen fout gaan vanaf km 25. Tja… veel meer valt daar  iet over te zeggen. ik heb dan een vijftal weken eigenlijk niets gedaan… twee of drie keer een klein uurtje gelopen. Maar goed, ik heb de knop omgedraaid en ik ben  nu beginnen trainen met de fiets. half juli start ik immers met mijn fietstocht naar Assisi die uit drie delen bestaat.  17 en 18 juli fiets ik twee dagen naar Neufchateau. Eind augustus fietsen we dan in een vijftal dagen naar Genève.  volgend jaar willen we dan het tweede deel van de tocht doen: de Dolomieten over naar Assisi.

Vandaag alvast een 20 -tal km gefiest. zondag had ik er 37 op de teller, maandag een 15-tal. We zijn dus weer aan de opbouw begonnen. Ik hou jullie verder op de hoogte.

14.04.2011

Nog drie keer slapen en het is zover: 42.2 km lopen in hartje Wenen. Ik kan nog niet inschatten hoe ik me zal voelen. Ik heb mijn schema volledig afgewerkt zoals voorgeschreven. Nu komt het er vooral op aan mij te soigneren. ik heb de voorbije drie dagen vooral fruit en groenten gegeten. Maandag nog een trage duurloop van 1 uur gedaan en dinsdag 40′ gelopen, waarvan 5′ nog eens stevig doorgegaan. Gisteren nog een half uurtje gefietst en vanaf vandaag tot zondagmorgen bestaan mijn maaltijden vooral uit pasta, bruin brood en liters water. In het jargon noemen ze dat “overcompensatie”. Mijn week op deze manier indelen zou blijkbaar als gevolg hebben dat er extra glycogeen opgeslagen wordt in de spieren (je weet wel de  noodzakelijke brandstof). Voor de rest is het nu nog vroeg gaan slapen en rustig blijven. Zondagnamiddag hoop ik rond 13 uur aan te komen… we zullen zien.

02.04.2011

Vandaag mijn laatste training van mijn 5-trainingenweek gelopen. een trage duurloop van 2 uur. Het liep voor geen meter. Benen moe, hartslag ging te snel omhoog. niet veel fut… Nochtans zat ik eerder deze week goed op schema. Mijn trage duurlopen aan hf 135-140 stond gelijk met 10 km in 1 uur. Dus aan wedstrijdrimte betekende dat 10.5km/h of rond de vier uur binnen op 17 april… Na vandaag weet ik het zo niet. Nog 14 dagen. Volgende week mijn recupweek  (4 trainingen, geen zware interval meer en enkel nog één duurloop van  anderhalf uur). De laatste week is dan rusten en loslopen en vooral op de voeding letten. D-day, 17 april in Wenen komt nu echt wel zeer dichtbij. Het aftellen is begonnen….

 

20.03.2011

Vandaag mijn 30 km training afgewerkt. Aan een max hf van 135. Het ging vrij vlot, maar ik zal toch goed de conditie op peil moeten houden voel ik.  De voorbije week mijn normaal schema afgwerkt: een intrvaltraining van 5 x 1000m aan hf 161 en gisteren een intensieve duurloop van een half uur hf 150 – 155 (voor en na een kwartier traag). En dus ook twee trage duurlopen.  De week die komt is er een met twee zware intervaltrainingen. De laatste keer. Na deze week is het ergste van inteval voorbij. dan kna ik stilletjes beginnen afbouwen naar de marathon toe: conditie op peil houdne, nog wat afvallen (:)) en hopelijk kan ik toch ook wat rusten. Want dat is de basisregel van de dienst sportgeneeskunde van het UZ Gent:je moet uitgerust aan een marathon beginnen, dus niet meer vollen bak trainen de laatste weken en veel rusten.

 

13.03.2011

Vandaag 22 km gelopen aan hf 135-145. De laatste kilometers wogen toch door. De rest van de week is nu interval en een nkorte duurloop. volgend weekend moet ik de 30 km halen. Dan zit ike cht goed op schema.

10.03.2011

Ik ben dus in mijn zsesde trainigsweek voor de marathon van 17 april. Tot nu toe ongeveer mijn volledig schema kunnen volgen. Het is soms hard, maar het lukt. Gisteren heb ik een duurloop van 20 km gelopen. Vandaag lukte het me niet om te trainen (Brussel en stijf van de loop van gisteren, maar vooral ook van wat “graafwerk” in de tuin denk ik).  Morgen dus een kwartiertje inlopen en dan 10 x 2′ aan hf 155-160 en 10x 2′ aan hf 130-45 en afsluiten met een kwartiertje traag lopen. Volgende week moet ik naar 25km en 30 km. Daarna mag ik zachtjes aan weer wat minder km doen. Ik zal blij zijn als ik drie weken verder ben. Dan moet ik de hele zware intervaltrainingen niet meer doen. Mijn eeuwig probleem blijft mijn gewicht. Dat  krijg ik nog altijd onvoldoende naar beneden. Maar we blijven volhouden…

10.02.2011

Ondertussen ben ik aan mijn derde week van mijn marathonschema bezig. Gisteren liep ik mijn “horrotraining”: 15′ traag lopen en dan 4 x 4′ max. hartslag en 15′ traag lopen. Ik ben niet aan mijn max hartslag geraakt (wel tot aan 164 – max is 174). ik voel wel sedert deze week dat mijn conditie er echt goe op vooruit gaat. Morgen ga ik nog eens mijn gewicht controleren. Ik heb het gevoel dat ik zak… hopelijk is het ook zo 🙂

16.01.2011 

Deze morgen een kort duurloopje aan hartslag 145-150 gelopen.

 

15.01.2011

Deze morgene en uurtje gelopen aan hartslag 135. gisteren liep ik 1u20′ aan hartslag  145. Ook woensdag en donderdagmorgen liep ik telkens een durloopje van drie kwartier  aan hartslag 145. Begin deze week op maandag 1u10′ gelopen. Morgen loop ik nog eens een langere duurloop. En dan ga ik opnieuw op mijn loopschema overschakelen. De basisconditie zou er stilletjesaan moeten zijn. De volgende uitdaging is nu nog 10 kilo “verliezen”.

06.01.2011

Deze morgen opnieuw 7.5 km gelopen. Traag. Dat doe ik nu al sedert vorige week vrijdag elke dag (met uitzondering van dinsdag). Tussen de 7 en de 10 km traag lopen. Ook dit weekend en volgende week loop ik nog altijd trage duurlopen. Ik hoop zo tegen eind  januari mijn basisconditie opnieuw opgebouwd te hebben …

 

25.12.2010

Vandag een klein uurtje gelopen. Eerder deze week op maandag een dik uur gelopen. Een verkoudheid, het koude vriesweer  en een drukke werkweek helpen mij niet vooruit bij de opbouw. Ik heb mezelf beloofd tijdens deze Kerstvakantie elke dag aan sport te doen. Ik moet echt conditie opbouwen om vanaf januari weer volop te kunnne trainen. Mijn goede voornemens heb ik deze keer niet opgespaard tot nieuwjaar, maar tot aan de vooravond van mijn naamdag… morgen 26 december … de Heilige Stefanus… eerste martelaar… gestenigd… Dat was een pak erger dan in moeilijke omstandigheden conditie opbouwen … 🙂

12.12.2010

Deze morgen voor de eerste keer weer 10.5 km gelopen. Zeer traag gelopen. Ik moet echt nog conditie ophouden. Gisteren heb ik 5 km gelopen.

 

09.12.2010

Eindelijk weer begonnen met lopen. De hernia heeft mij langer parten gespeeld dan ik eerst had gehoopt. Deze week dan toch opnieuw begonnen met lopen en zonder pijn. Zondagmorgen  5 km, maandagmorgen 6 km en dinsdagmorgen 7 km. Het komende weekend wil ik verder opbouwen om zondag of toch in alle geval volgende week opnieuw 10 km te kunnen lopen. Ik hoop tegen begin januari opnieuw wat conditie opgebouwd te hebben om weer volop te trainen voor een volgende loopuitdaging. het blijft in mijn hoofd spoken om nog eens een marathon onder de vier uur uit te lopen.

 

 24.10.2010

Ik heb ondertussen nog wel wat bijgetraind, maar zeer weinig. De pijn bleef. Ondertussen een scan laten nemen en blijkt dat ik met een hernia zit. Sedert gisteren wordt die behandeld en ik hoop tegen woensdag te kunnen lopen. Op 31.10 denk ik toch te starten, al is het maar om te trainen en de kilometers in de benen te hebben. Anders mag ik mijn plannen voor een volgende uitdaging ook weer uitstellen…

10.10.10

We zijn ondertussen 10 oktober en ik lig een ganse week stil. Zaterdagmorgen heb ik bij het opstan een verkeerde beweging gedaan en … een  spierscheurtje ergens tussen mijn rechterschouderblad en mijn ruggewervel als gevolg. Zaterdag ben ik toch nog wat gaan lopen, maar vanaf zondag was het echt niet meer te doen. Heel veel pijn gehad de voorbije  week. Pijnstillers en ontstekingsremmers genomen. Vandaag is het eerste keer dat ik een ganse dag zonder pijnstillers doorkom. Ik probeer dus morgen weer de draad op te nemen, want ik wil die halve marathon van Marc Coucke in Nazareth lopen op 31 oktober…

1 oktober 2010:

Dinsdag enw oensdag niet gelopen. Donderdag een duurlop van 75′  langs een heuvelachtig parcours in Mater. Deze morgen bij het eerste licht een intervaltraining gedaan. 10′ ingelopen en dan 10 x  ( 2′ hf 155-160 afgewisseld met 2′ hf 135-145) en dan nog een kwartiertje uitgelopen. Morgen en zondag gaan we proberen wat kilometers af te malen…

 

weekend van de marathon van Berlijn

Terwijl collega’s de marathon van Berlijn liepen dit weekend heb ik toch goed getraind. Zaterdag deed ik een zware interval (na 15′ inlopen 3 x 5 keer 1′ alles geven en 1′ traag lopen en dan weer 15′ uitlopen). Zondag een “recuploopke” van 40′ en gisteren, maandag, 15′ inlopen, een half uur aan hartslag 145-155 en 20′ uitgelopen. Deze week probeer ik nog 3 trainingen af te haspelen.

 

 De herfst is begonnen… we nemen de “loopdraad” weer op…

Na een slabakkende vakantie inzake sport heb ik sedert een tweetal weken de draad weer opgenomen. Mijn eerste doel is nu de halve marathon op 31 oktober in Nazareth. Ik ben toch al weer twee weken goed aan het trainen en heb deze week zelfs al een eerste intervaltraining gedaan.

Morgen doe ik er nog een en dan ga ik een schema volgen voor de halve marathon. Vanaf nu zal je dus opnieuw regelmatig mijn voorbereiding kunnen volgen. En als ik de halve marathon goed verteer dan overweeg ik om nog eens voor een marathon te trainen…

30.05.2010 De 20 kilometer van Brussel

Met heel weinig trainingskilometers in de benen dan toch maar vertrokken in de 20 km van Brussel. het was immers voor het geode doel: ‘Sprint voor een kind’ van Wereldsolidariteit. Heel traag vertrokken aan een hartslag van 145-50 en de tweede wedstrijdhelft rond 155. De laatste twee kilometer tot 165. Al bij al toch nog content met mijn tijd: 2u04′ 29″. Na de verkiezingen van 13 juni beslis ik of en wanneer ik eventueel een marathon loop in het najaar. Normaliter zou ik Berlijn meegelopen hebben, maar toen ik mij eind april wou inschrijven bleken de inschrijvingen al vroegtijdig afgesloten te zijn. Het maximaal aantal toegelaten deelnemers was al bereikt. Jammer, want ik zou Berlijn samen lopen met Raf Terwingen (mijn collega uit Limburg die daar nu lijsttrekker is). Mocht er iemand ingeschreven zijn die toch niet gaat, dan koop ik dat nummer wel over….

 

 

25.04.2010 – Antwerpen 10 mijl

Via mijn blog heb je mijn fietstocht naar Compostella kunnen volgen. Sedertdien hebik niet zoveel meer getraind. Juist vorige week zondag nog eens 15 kilometer en deze week twee korte lopen. Voor de 10 mijl van vandaag hoop ik nog wat te kunnen teren op mijn opgebouwde conditie tijdens de 8-daagse fietstocht. We zullen zien. In alle geval zal ik de draad weer moeten opnemen, want einde mei  is er ook nog de 20 km van Brussel.

30.03.2010

Ik heb de voorbije week goed getraind. Twee keer gelopen. Een keer op de finse piste (12 km) en een keer hier in Ename (11 km). Zaterdag en zondag heb ik dan gefietst (42 en 45 km). Gisteren  40′  uitgelopen. Morgenvroeg ga ik  nog eens een uurtje goed doorlopen. Donderdag rust. Vrijdag misschien een kort fietstochtje. Zaterdag rij ik een stuk van de Ronde van Vlaanderen en maandag vertrek ik dan met de fiets vanuit Pamplona naar Compostella (800 km).

 

21.03.2010

Het is met mijn sportdagboek een beejte zoals mijn  trainingen: onregelmatig. Alhoewel ik deze week  mijn best gedaan heb. Zondag een 50 kilometer gefietst. Maandag en woensdag 10 km gelopen. Vrijdag 23 km met de mountainbike. Gisteren 6 km gelopen en vandaag 72 km gefietst. Vandaag heb ik ook voor de eerste keer sinds lang een klein beetje het gevoel dat ik er conditioneel wat op vooruit gegaan ben. Trainen blijft de boodschap zeker. Ik zit nu in de laatste veertien dagen voor mijn zevendaagse fietstocht naar  Compostella. Ik moet zeker nog een paar kilo’s zien kwijt te geraken. Ik stel vast dat het elk jaar moeilijker wordt om de discipline op te brengen om me 1) weer op gang te trekken en 2) niet te laten verleiden door snoep en lekker eten. Ik zal dan toch een jaartje ouder worden zeker….

 

07.03.2010

Deze morgen met Karel een goeie 40 km gefietst: Volkegemberg, Wolvenberg (waar mijn ketting het begaf en we dan maar mijn MTB gaan halen zijn), Braambrugstraat, verder langs Mater en Horebek naar de Molenberg. Van daar langs golvende wegen naar de Paddestraat en via Paulatem en het jaagpad langs de Schelde terug naarEname. Goeie intervaltraining.

 

05.03.2010

Ik heb er eindelijk een eerste serieuze trainingsweek opzitten. Zondag heb ik in Kuurne-Brussel-Kuurne weersomstandigheden 40 km met de fiets afgewerkt (nieuwe Kwaremont, Hotond…) Maandag ik 10 km gelopen. Woensdagavond 7 kilometer en deze morgen opnieuw 10 km. Morgenvroeg maak ik met Karel, mijn compagnon voor Compostella, een  “heuveltochtje” door de Vlaamse Ardennen.

Tussen half februari en begin maart heb ik het een beetje laten afweten op sportief vlak. Heel zelden eens een fietstochtje en een paar keer een klein looptochtje. Conditie en gewicht hebben er duidelijk onder geleden.

10.02.10

Deze avond zes kilometer gelopen in de sneeuw. Ik heb ervan genoten en ik loop nu met een tekst op mijn fluohesje: sms DORP Ename  naar 3238. We willen met onze parochie de winnaar zijn van Dorp op Stap. Het is daarom van belang dat er zoveel mogelijk sms”jes worden verstuurd naar 3238 met als tekst “DORP ename”. Doen! Er is nog tijd tot vrijdag 11 januari 13 uur!

 

09.02.10

Deze morgen om kwart voor zes opgestaan om 5 km te lopen. Content dat ik dan toch maar uit dat warm bed ben gekropen.

 07.02.2010

Ik geraak maar niet op dreef. Het is te zien aan de pondjes die er bij komen. Deze week heb ik één keer een kleine 10 km gelopen en woensdag heb ik anderhalf uur gefietst. Dit weekend ook geen loopschoenen aan gehad en niet op de trappers geduwd. Ik moet nochtans dringend weer meer trainen. Als ik het goed heb uitgerekend: nog 57 dagen en ik vertek voor mijn laatste  850 km naar Compostella. Ik hoop deze week iets meer te kunnen schrijven over mijn trainingen op deze pagina.

Collega Raf Terwingen stuurde mij nog een foto door van toen we al in de startbox stonden voor de marathon van Keulen.

23 januari: anderhalf uur gefietst

Ik ben er me goed van bewust dat ik dringend meer moet  trainen. 5 april zal er immers snel zijn. Mijn Compostella-compagnon Karel heeft het parcours naar Compostella al eens goed bestudeerd en zijn conclusie is dat het nog zware fietsdagen worden. Vanaf morgen moet ik dus wat meer trainingen inlassen in mijn weekprogramma. Ik trek ook weer de riem aan en doe het weer sober aan tot eind april.

15 januari: 12 kilometer gelopen.

Eindelijk mezelf nog eens kunnen motiveren om weer mijn loopschoenen aan te trekken. 12 km op de finse piste. Meestal aan hf 140 – 150 en twee ronden tussen de 155 – 160.

10 januari:  26 km met de moutainbike in de sneeuw.

Ik heb me voorgenomen om elke week ook wat te fietsen. Op 5 april wil ik immers het laatste traject afleggen naar Compostella. We vertrekken waar we deze zomer gestopt zijn: in Pamplona. Dat wil zeggen dat we nog zo’n 850 kilometer moeten fietsen.

1 januari is ook de start van een nieuw sportief jaar.

Op de eerste dag van het jaar 9 km gelopen aan een rustige hf van 135-145. Mijn condite laat te wensen over na anderhalve maand quasi niets doen. Ik wil de komende maand rustig de conditie opbouwen om vanaf februari weer te trainen.

 

11 november 2009: halve marathon Deinze – Bellem

Woensdag 11 november liep ik de halve marathon met vertrek in Deinze. Een mooi parcours, quasi volledig langs het water (Schipdonkkanaal en Kanaal Gent – Brugge) met aankomst in Bellem dorp. Zeer traag gestart omdat ik helemaal op het nippertje was aangekomen en niets had opgewarmd. Stilletjesaan het tempo wat opgedreven en dan met een groepje meegelopen dat onder de 2 uur wou aankomen. We hebben zo’n 12 kilometer samen gelopen (tot aan kilometer 17). Ik liep aan hartfrequentie 155-160. De laatste 5 kilometer ging het tempo nog wat meer de hoogte in (hf 160 – 165) en de laatste 2 kilometer heb ik echt alles gegeven (hf 170). IK kwam binnen in 1u56’30” en ben daar heel tevreden mee.

 De marathon van Keulen zit er op: 4u06′ – missie volbracht!

De eerste 20 kilometer gingen heel vlot. Gemiddeld rond hartslag 145 gelopen.

De eerste 20 kilometer gingen heel vlot. Gemiddeld rond hartslag 145 gelopen.

Het tweede deel van de marathon ging heel wat moeizamer. Tot kilometer 34-35 kon ik nog bij Annemie uit Nazareth blijven, mijn collega-loper uit Zwalm had ik al vroeger moeten laten gaan. Mijn hartslag lag tijdens die laatste 20 kilometer rond de 153. Helemaal op het einde tot 158, maar nooit hoger gelopen. Heel tevreden over de indeling van mijn marathon. Het moet mogelijk zijn nog een keer onder de 4 uur aan te komen, maar dan zal ik er toch nog enkele kilootjes moeten af krijgen. De voorbereiding was ok vond ik. Alleen had ik het de laatste twee weken waarschijnlijk nog wat rustiger aan moeten doen. Ik vond dat ik nog iets frisser had kunnen zitten. Maar het goede gevoel van een goede marathon gelopen te hebben overheerst nu toch!

Het tweede deel van de marathon ging heel wat moeizamer. Tot kilometer 34-35 kon ik nog bij Annemie uit Nazareth blijven, mijn collega-loper uit Zwalm had ik al vroeger moeten laten gaan. Mijn hartslag lag tijdens die laatste 20 kilometer rond de 153. Helemaal op het einde tot 158, maar nooit hoger gelopen. Heel tevreden over de indeling van mijn marathon. Het moet mogelijk zijn nog een keer onder de 4 uur aan te komen, maar dan zal ik er toch nog enkele kilootjes moeten af krijgen. De voorbereiding was ok vond ik. Alleen had ik het de laatste twee weken waarschijnlijk nog wat rustiger aan moeten doen. Ik vond dat ik nog iets frisser had kunnen zitten. Maar het goede gevoel van een goede marathon gelopen te hebben overheerst nu toch!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik kreeg  ook mijn tussentijden gemaild door de organisatie:

10 km                 57’54”

21,1 km          2u00’57”

30 km            2u53’03”

42,195km    4u06’39”

Ik heb dus 4’39” langer gelopen op het tweede deel van mijn marathon.

 

Voorbereiding Marathon van Keulen op 4 oktober 2009

Het aftellen is gedaan: nog 0 dagen

Deze is genomen bovenop de laatste helling tijdens de halve marathon van Zwalm (1u56'). De voorbereiding voor Keulen zit er zo goed als op. Ik probeer zondag de 42 km goed uit te lopen en stilletjes hoop ik onder de 4u15' te blijven.

Deze is genomen bovenop de laatste helling tijdens de halve marathon van Zwalm (1u56′). De voorbereiding voor Keulen zit er zo goed als op. Ik probeer zondag de 42 km goed uit te lopen en stilletjes hoop ik onder de 4u15′ te blijven.

 

 

 

 

vrijdag 2 oktober: heb dan toch maar beslist om vandaag niet te lopen, maar morgenvroeg nog eventjes heel lichtjes los te lopen vooraleer naar Keulen te vertrekken. Ik ben wel nog naar de kine geweest. Alles nog eens goed los gemaakt zodat ik normaliter zondag zonder veel last van de linkerachterdijspier de marathon zou moeten kunnen uitlopen.

donderdag 1 oktober:  ’s morgens een half uurtje gelopen, waarvan een 300 meter even rond het wedstrijdtempo. Rustig gestretcht. Ik had ’s morgens een hartslag van 46 in rust. Nog altijd niet zo fris als ik het zelf zou willen. 

dinsdag 29 september: na een kwartiertje inlopen nog eens een half uur net boven het wedstrijdtempo gelopen (hf 145-155). Dat ging eigenlijk goed vandaag. Duidelijk boven de 10,5 km/u (constant aan deze snelheid lopen = 4u  voor 42 km). Daarna nog wat uitgelopen en gestrecht. Veel minder last van mijn linker achterdij bij het lopen en het strechen. Benieuwd of deze evolutie zich zal doorzetten. Tot vanavond geleefd op yohurt, fruit ten thee. Mij dan toch laten verleiden tot het eten van en broodje en een koffiekoekje. Vanaf morgenavond is het pasta ! Maar eerst morgenvroeg nog eens kine. Donderdag loop ik nog eens 30′ los.

maandag 28 september: deze morgen 1u traag gelopen (hf 130-140). Het ging niet zo goed vond ik. Absoluut niet soepel, niet fris  en zeker niet het gevoel om op die manier een goede marathon te lopen, maar we gaan ervan uit dat het nu alleen maar zal beteren tot zondag. Vandaag veel fruit en groenten gegeten, maar toch ook nog een snoepzondeke.

 Dwars dor Nazareth was een goede test vij weken voor de marathon

 

 

 

vrijdag 25 september:  de laatste “echte duurloop” afgewerkt: 16 km aan een rustig tempo (hf 130-135). Het ging vrij goed, wel nog niet soepel genoeg volgens mij (ik voelde nog wat stramheid en nog wat irritatie in mijn linker achterdij). In alle geval zit de “echte” voorbereiding er nu op. Ik kan vanaf nu geen conditie meer opbouwen. Maandag begin ik aan de “opbouwweek” naar volgende zondag toe. Ik volg vanaf maandag een speciaal rustig loopprogramma en volg ook een specifiek voedingsprogramma. Dat laatste bestaat er in om aan “overcompensatie” te doen. Vanaf morgen tot en met dinsdagavond vermijd ik zoveel mogelijk “koolhydratenrijke” voeding en probeer ik zoveel mogelijk groenten en fruit te eten. Gecombineerd met de twee trainingen van maandag en dinsdag leidt dat tot een tekort aan koolhydraten. Vanaf woensdag eet ik dan heel veel koolhydratenrijke voeding (pasta en dergelijke) en dat leidt er toe dat de spieren extra glycogeen  opnemen. Specialisten zeggen mij dat de spieren op die manier tot een paar honderd gram mee glycogeen kunnen opnemen. Bij mijn vorige negen marathons had ik het gevoel dat dit telkens werkte. Vandaar dat ik dit voedigsschema ook nu opnieuw volg. Alle kleine beetjes helpen zeg ik altijd. Morgen en zondag zijn dus rustdagen.

donderdag 23 september: deze morgen om kwart voor zeven mijn laatste intervaltraining afgewerkt in Leuven (we zaten daar twee dagen met onze fractie samen). Na een kwartiertje inlopen 10 keer 2′ aan hf 155-160 met tussendoor telkens 2′ traag lopen. Daarna nog een dik kwartier uitgelopen en gestrecht. Het ging niet goed vond ik. Mijn benen waren moe en ik voelde me zelf ook niet echt fris (en dat niettegenstaande ik gisteren om half twaalf in mijn bed lag en nog steeds  – nu al drie maanden – geen druppel alcohol had gedronken). Een off-day dus. Dat hoop ik toch. Ik zal zien hoe het morgenvroeg zal zijn met mijn trage duurloop van een kilometer of 12. De andere collega’s uit de Kamerfractie, Raf en Roel, zijn er ook klaar voor. Vooral Raf, die ziet er echt afgetraind uit en te horen aan zijn trainingstijden zal die gaan voor een tijd van 3u15′. We kijken er in alle geval met zijn drieën naar uit en hebben alvast een “teamfoto” laten nemen.

dinsdag 22 september:  het was vandaag hollen van hier naar daar. Toch nog net 40′ kunnen lopen. Ik liep aan  de hf die ik normaliter ook tijdens de marathon zou willen lopen: tussen de 140 en 145. Vandaag even getest wat dit zou geven voor de marathon. Aan die hf  liep ik 2,5 km in 14′ . Omgerekend naar 42 km zou dit 235′ geven of  3u55′. Dat is natuurlijk een theoretische voorspelling, maar het geeft mij toch hoop dat ik in normale omstandigheden mijn vooropgesteld doel kan halen om de marathon te lopen onder de 4u15′ . Nu maar hopen dat de matching van hf met snelheid  (of met andere woorden de “piek” waar we met die 12 weken voorbereiding naar toe hebben getraind) niet te vroeg komt. Morgen vertrek ik met de CD&V-fractie op tweedaagse naar Leuven. Ik moet in alle geval tijdens een van die twee dagen nog een intervaltraining afwerken. Je leest het vrijdag dan wel hoe die is verlopen.

maandag 21 september: tijdens de vooravond de intensieve loop afgewerkt. Een kwartiertje ingelopen en dan toch wel de gas moeten open draaien om  gedurende een half uur aan een gemiddelde hartslag van rond de 150 te lopen. Daarna nog een kwartier aan hf 140 gelopen. Het strechen ging goed en quasi geen last in de achterdijspieren. Op en top fit dus om vanavond in Geraardsbergen de organisatie van de Sociale Zekerheid te gaan uitlegggen:)

zondag 20 september: deze morgen om halfzeven mijn laatste lange duurloop afgewerkt. 26 km aan een hartslag van 135-140 of 2u30′ langs de Schelde. Heel aangenaam lopen. Het was genieten van de ochtend en van de mooie,  rustige Scheldeboorden met nevelslierten in de Scheldemeersen en vissers langs de Schelde. Een laatste lange  loop die er mocht zijn. Het zou nu dus moeten lukken op 4 oktober. De komende week nog 4 trainingen van telkens ongeveer een uur. Ik zal toch wat discipline aan de dag moeten leggen om op tijd in bed te kruipen en goed te rusten. Voor de rest gezond eten en leven en blessures en verkoudheden vermijden.

vrijdag 18 september: deze morgen opnieuw kiné gehad. Intensieve bewerking van de zenuw die door mijn linker achterdijspier loopt. Ik voelde dat het effect had, maar was toch benieuwd hoe het zou voleen tijdens het lopen. Over de middag mijn intensieve duurloop afgewerkt: een kwartiertje ingelopen en dan en half uur aan een harstlag van rond de 155 gelopen. Ik moest echt wel sneller lopen dan normal om deze hartlag aan te houden. Volgens mij wijst dat op vooruitgang in de conditie. Wat betreft de irritatie inde linker achterdijspier moet ik zeggen dat ik er nog weinig last van  had. Bij het strechen achteraf voelde ik wel nog dat het niet helemal gedaan is. Ik vrees dat ik tot aan de marathon verdere kiné zal moeten hebben en goed mijn strechoefeningen zal moeten doen. Morgen is opnieuw een rustdag en zondagmorgen loop ik echt mijn allerlaatste lange duurloop (had ik bij een vorige training ook al eens gezegd, maar ik blijf zo met een gevoel zitten dat ik nog niet mag stilvallen, nog even  moet aanhouden, vandaar nog eens  25 kilometer). Volgende week zijn er dan nog vier rustige trainingen en wordt het opbouwen (vooral mentaal en qua voeding) naar 4 oktober toe. Nog veertien dagen….

woensdag 16 september: niets speciaals te melden vandaag. Mijn 40 minuten traag lopen aan hf 135-140 afgewerkt. Voelde wat lichte stramheid (normaal na mijn interval van gisteren), maar na het lopen en het strechen was daar niets meer van te merken.  Gezond blijven is nu de boodschap en niet meer gekwetst geraken.

dinsdag 15 september: mijn allerlaatste “zware” intervaltraining is heel goed  meegevallen: 15′ ingelopen – 5 x 1000 m aan een hf  van rond de 160 en dan opnieuw 15′ uitgelopen aan een hartslag tussen 130 en 135.  Ik had een heel goed loopgevoel en voelde me veel sterker dan gisteren. Ook de recuperatie was heel goed: tijdens het strechen zakte de hartslag  al naar 90  (tot voor een paar weken was dat nog rond de 100 – 110). Ik heb de indruk dat ik naar de goeie vorm aan het groeien ben. Dat schema zal dus toch werken. Ik begon zo stilletjesaan even te twijfelen, de vrees  dat het na negen marathons niet meer zou werken, maar toch dus (hout vasthouden natuurlijk). Ik heb ook de indruk dat die halve marathon van zaterdag op het juiste moment kwam.  Deze middag mij wel weer laten verleiden door een paar lekkere chocolaatjes tijdens een broodjesvergadering in Brussel:). 

maandag 14 september: deze morgen om 8u opnieuw kiné gehad. Hij werkt vooral aan het losmaken van mijn rugwervels ter hoogte van de onderrrug en doet stechoefeningen om de achterdijspieren te rekken. 12 km gelopen aan een hf van 135-140. ’t Ging vrij goed en geen last meer van de wedstrijd van zaterdag. Ik heb de indruk dat de opbouw naar D-Day (4.10) begonnen is.  Morgen de allerlaatste keer een zware interval. Dat zal me echt niet spijten.

zaterdag 12 september: deze namiddag dus de halve marathon gelopen. Héél tevreden over de gelopen  tijd: 1u56′. Samen gelopen met iemand van Ename, Nazareth en van de Run for Fun club van Zwalm. De eerste tien kilometer aan hf 145-150. Kilometer 10 tot 15 hf 150-155 en de laatste zes kilometer constant rond de 160 hartslag.  Normaliter zouden we de laatste zes kilometer niet zo diep gegaan zijn, maar een zeker mijnheer Bolle had ons nogal uitgedaagd en die kregen we toen wel net in het vizier zeker :). Hij was ons in het begin van de wedstrijd “gezwind” voorbij gelopen en toen we het felgroene shirt zagen in de verte zei ik tot mijn loopcompanen: “die gaan we nog pakken”. Wat ook geschiedde! Veel lopers in Zwalm (rond de 500 liet ik me vertellen) en eens te meer een piekfijne organisatie met drie drinkplaaten op het parcours van 10km. Perfecte kilometeraanduiding en tijdsopname, overal signaalgevers,  goed loopweer en een toffe sfeer. Meer moet dat niet zijn! We zitten perfect op schema voor de marathon. ‘k Begin er goesting naar te krijgen. Trouwens, mijn twee andere CD&V-collega’s uit de Kamer zitten ook op schema heb ik kunnen vaststellen. Samen met mijn loopmaten van vandaag  ogen ze in alle geval al een stuk “scherper” dan mij. Het gewicht blijft een moeilijk werkpunt…

woensdag 9 september:  de kine van gisteren heeft goed gedaan en de ontstekingsremmers doen ook hun werk. Niets van last meer gehad van mijn achterdijspieren. Een heel goede intervaltraining gelopen op de Finse piste. Een kwartiertje ingelopen en dan 10 keer 2′ aan harstslag 155-160 afgewisseld met 2′ hf 135-140 en dan een kwartiertje traag gelopen. Het goede gevoel doet me zin krijgen om zaterdag mijn halve marathon in Zwalm – die ik oorspronkelijk had ingepland als een training (trage duurloop) – als een wedstrijd te lopen. We zien wel. Morgenvroeg opnieuw kiné en … natuurlijk sedert vandaag tot zaterdagmiddag: pasta eten.  

maandag 7 september: zo goed als het gisteren ging, zo slecht liep ik vandaag. Het eerste anderhalf uur ging nochtans goed: wedstrijdtempo aan hf 145, maar het laatste uur liep het voor geen meter meer: gelopen aan hf 135-140, maar ’t was precies of ik niet meer vooruit ging. Mijn slechtste training van mijn ganse voorbereiding. Het was wel onze laatste lange duurloop. Morgen loop ik niet. Wel naar de kinesist omdat ik met een lichte ontsteking zit op de slijmbeurs van de aanhechting van mijn achterdijspieren. Ik denk dat ’t tijd wordt dat die zware trainingsweken gedaan zijn.

zondag 6 september: kwart voor zeven de deur uit. Na en kwartiertje heel traag inlopen (hf 120-125) overgeschakeldnaar een intensieve loop (zeg maar wedstrijdtempo) aan  hf 150. Het ging goed. Ik had het gevoel dat ik rapper moet beginnen lopen om aan de hartslag van de vooropgestelde traning te komen. Ik interpreteer dat als een goed teken. Ik heb een drie kwartier aan dat dat tempo gelopen en dan een nog een kwartier op het gemak uitgelopen (hf  130-135). Daarna nog even de weegschaal geconsulteerd en de wijzer geeft 86kg aan. Ik zou nu nog een 3 kilogram moeten kwijt geraken.

zaterdag 5 september: deze morgen om halfzeven opgestaan om een recuploopje te doen. Normaal moest ik maar 40′ aan hartslag onder de 130 lopen.  Ik heb dat eerst gedaan en dan heb ik nog een halfuurtje aan een  hartslag 140-145 gelopen. Het laatste kwartier kreeg ik het gezelschap van iemand uit de buurt en we hebben nog een toffe babbel gehad. Morgen doe ik nog eens een beetje meer dan normaal volgens schema en dan zal ik de schade wel ingelopen hebben zeker.

vrijdag 4 september:  gisterenavond  vroeg in mijn bed gekropen met een Dafalgan (is doping = staat op de lijst van de verboden producten) en heel goed  geslapen. Ik voelde me deze morgen weer ok. Waarschijnlijk zal  ik woensdagavond iets verkeerd gegeten hebben tijdens de vergadering (er waren broodjes die er waarschijnlijk al een tijdje lagen). Ik had het voornemen een halve duurloop en een halve interval te lopen om zo mijn niet gelopen training van gisteren in te halen. Helaas werd dat plan doorkruist door een persmedewerker van Het Laatste Nieuws die net toen ik op het punt stond om te vertrekken belde voor een foto. Ik heb  dan maar een kwartiertje traag gelopen en 5 keer 1′  hartslag 160 afgewisseld met 1′ traag lopen. Toch nog altijd beter dan niets doen hebben ze me altijd gezegd.

donderdag 3 september:  de eerste keer dat ik het voor heb: om halfzeven gestart voor een duurloop van een uur en na een kwartier al weer thuis. Het ging niet. Mijn maag ligt overhoop en ik voel me moe. Ook slecht geslapen. Gisteren natuurlijk niet zo gezond geleefd: over de middag en tas soep met een droog broodje en ’s avonds dan tijdens de vergadering  belegde broodjes gegeten  en nogal wat koffiekoekjes. Ik probeer vanavond  nog eens om mijn uurtje duurloop af te werken.

woensdag 2 september:  deze morgen om half zeven mijn training afgewerkt. Het ging heel goed. Ik had ook een heel goed loopgevoel. De recuperatie was opperbest. Ik zakte na elke intervalbeurt zeer snel onder de 130 hf.   Samengevat: een kwartiertje ingelopen aan hf 130-135, vier keer 1000m aan hf 155-160 en nog een kwartiertje uitgelopen aan een hf van rond de 130. Ik begin er goede moed op te krijgen.

maandag 31 augustus: mijn laatste hele lange duurloop was een lastige. ‘k liep niet zo fris en ik voelde mijn dijspieren vooraan en achteraan en op het einde zelfs mijn knieën. Ik heb 3u20′ gelopen aan een hartslag tussen de 130 en 140 (ik denk zo’n 32 km). Nee het was niet de vorm die ik nodig zal hebben voor de marathon. ‘k kreeg deze namiddag  in de Delhaize van Carly Bauters nog en schema voor de laatste tien dagen. ik bekijk hen e za e later nog eens op terugkomen. zijn stelling is alvast dat je de laatste 10 dagen geen conditie meer opbouwt. Dat je dan geen interval meer moet doen, gewoon je goed verzorgen, nog wat lopenen vooral niet gekwetst of ziek worden. Ik voel zo stilletjesaan dat we het einde van de voorbereiding naderen….  

 zaterdag 29 augustus: maar voor de korte pijn gekozen en om 7u deze morgen gaan lopen langs de Schelde. Een duurloop van een 1u30′ aan een hartslag van rond de 130. Genoten van de ochtend en de Scheldemeersen. Naar het einde toe voelde ik toch wel de benen en voelde ik ook wel vermoeidheid. Morgen rustdag en familiedag in Ename, Heusden en Vinkt. Maandag de laatste heel lange duurloop (32 km). De week erna mogen we aan het afbouwprogramma beginnen. Het zal me niet spijten, want het zijn zware loopweken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dwars door Nazareth: een lastig parcours nog verzwaard doorde felle wind.

Dwars door Nazareth: een lastig parcours nog verzwaard doorde felle wind.

vrijdag 28 augustus :  ingeschreven voor de 11 km. Twee ronden van 5,5 km. De eerste ronde aan hartslag 150  155 gelopen. Een heel zwaar parcours en veel, veel wind (de helft van de wedstrijd dus tegen:)). Het was opletten geblazen want een deel van het parcours liep langs een weide, een veldwegel, uitstekende boomwortels,… .  De laatste kilometer was op de Finse piste, die men net had aangevuld en aanvoelde alsof ik in het zand liep.  Toch  had  ik een goed loopgevoel en de tweede ronde stak ik nog een tandje bij tot hartslag 160- 165. Ik kwam binnen in een tijd van 58’59” wat staat voor egemiddelde loopsnelheid van 1,2 km/u. Al bij al een goeie wedstrijd, maar ik had toch het gevoel dat ik beter had gelopen dan wat mijn eindtijd aangaf.  De organisatie was perfect: van inschrijving tot douches, verfrissing, westrijdbeelden op het scherm na de wedstrijd, alles aan democratische prijzen,… kortom Dwars door Nazareth staat al in mijn agenda voor volgend jaar!

 090808_Loop Ename3

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 donderdag 27 augustus: na een hemeltergende en frustrerende autorit van Brussel naar huis – omwille van een kilometerslange file tussen Ternat en Aalst – was 40′ lopen meer dan welgekomen. Aan hartslag 135-140 was het “freewheelen” langs het Bos ’t Ename en in de buurt. Opnieuw goed lang gestrecht. Morgen is opnieuw  een test in ons voorbereidingsschema: een wedstrijd van rond de 11 kilometer in Nazareth. Benieuwd hoe het zal zijn

woensdag 26 augustus: ik heb lang getwjfeld of ik deze training wel zou doen of niet. Ik was zo stijf als een plank, zo soepel als een telefoonpaal.  Toch al mijn moed  bijeen geraapt en 10′ ingelopen om daarna aan mijn 5 x 1000m interval (hf 155_165) te beginnen.Ik heb die 5 x 1000 gedaan aan een hartslag van 155 – 160, maar ik heb afgezien! Het was echt heel hard en aftellen naar het einde. Achteraf wel tevredendat ik het gedaan heb, maar vooral ook veel en lang gestrecht. Ik betaalde echt de tol van een week veel te weinig te strechen.   Mijn dijspieren vooraan en achteraan en mijn  kuiten voelden echt als blokken aan mijn been aan tijdens het lopen. Ik hoop dat ik er tijdens de volgende trainingen wat minder last van heb.

!

dinsdag 25 augustus: vanavond  28km gelopen  aan hartslag 130-140. Een goed loopgevoel. Mijn uithouding is er na het fietsen  zeker op vooruit gegaan (het advies van de sportdokters klopt dus). Absoluut niet vermoeid  op het einde. Ik voelde bij het rekken van de spieren na de duurloop wel wat pijn. Goed dat een week zeer weinig stretchen uit den boze is! Ik moet nu elke dag zeker stretchen. Slotsom: ik vrees een beetje dat ik een maand te vroeg aan het “pieken” ben.

maandag 24 augustus: we zijn terug van onze fietszesdaagse (zie blogpagina op deze website). Gisteren heb ik een eerste keer weer een half uurtje gelopen  aan hartslag 130 – 135. De omschakeling van het fietsen naar het lopen voelde wel wat zwaarder aan dan ik verwacht had. Vandaag niet gefietst en niet gelopen. Morgen pik ik de draad van het loopschema voor de marathon weer op. Ik probeer morgenavond een trage duurloop van 30 km. 

zaterdag 15 augustus:  pff, zelden zo’n leeg gevoel in de benen gehad. Gelukkig moest ik deze morgen maar een recuperatieloopje doen. 35′ aan hartslag 120 -125 gelopen. Ha echt geen goed loopgevoel vandaag. Zo, en nu wordt het dus een week fietsen. Volgende week dinsdag ben  ik  er opnieuw en zal ik ook verslag geven van mijn fietstocht. Hopelijk kan ik dan ook weer vlot de draad oppikken van mijn verder loopschema, want eigenlijk moet ik nu de komende drie weken het meest aatal kilometers lopen (zeker nog 2 à 3 keer een 30-kilometer duurloop). Maar nu dus eerst van Poitiers naar Pamplona “mee de vélo”.  Hopelijk lukt het me volgende week  om wat foto’s door te sturen en op de site te zetten. 

vrijdag 14 augustus: met de fiets langs de Schelde naar Gavere gefietst (onze zoon speelde daar zijn halve finale in een tennistornooitje) en daar dan mijn intervaltraining gedaan. ’t Was vooral zwaar door de warmte. Ik voelde toch weer wat vooruitgang. Na een kwartiertje inlopen de 3 reeksen afgewerkt van 5 x 1′ tot hartslag 165, telkens afgewisseld met 1′ traag recuplopen. Tussen de reeksen in 2’30” joggen en recupereren. Nog een kwartiertje traag uitgelopen en dan nog mijn zoon zijn halve finale zien verliezen met 2-1. Opnieuw de fiets op en dan heb ik nog dik twee uren gefietst. ‘k Voel me  klaar voor mijn stuk fietsbedevaart naar Compostella (van Poitiers naar Pamplona). Overmorgen vertrek ik. Misschien lukt het me om elke dag een foto door te sturen van tijdens onze tocht.   Die zal dan telkens op deze website gezet worden. Maar morgen eerst toch nog wat werk verzetten zodat ik zo ongeveer met alles bij ben, want eens terug  van de fietstocht beginnen we weer op toerental te komen en is de komkommertijd voorbij.

 

 

donderdag 13 augustus:  50′ duurloop. Hartslag rond de 140. ‘k had het gevoel dat mijn hartslag hoger lag dan normaal (kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat ik vandaag het middagmaal heb overgeslagen). Vvoelde enkel nog wat stijfheid in mijn dijspieren vooraan(naweeën van interval van gisteren?  Op de Finse piste in Oudenaarde moet je tijdens een ronde van 1,5 km vier keer kort een nijdig heuveltje op).

woensdag 12 augustus: een normale intervaltraining afgewerkt deze morgen: 15′ ingelopen (was echt wel nodig, want ik was toch nog wat stram na die loop van gisteren) en daarna 4 keer 1 kilometer geprobeerd alles te geven (met tussendoor 2′ joggen/recup). Ik geraakte tot hartslag 160-162, niet hoger. Overmorgen heb ik nog een intervaltraining.

dinsdag 11 augustus:  deze morgen voor dag en dauw (6u40′) vertrokken voor een lange, trage duurloop van 30km. Het ging vrij vlot, langs de Schelde en de belendende Scheldemeersen. Het was eigenlijk wel goed weer om te lopen: niet te warm, betrokken en zelfs af en toe een druppel regen. Ik was gisteren (met de wagen) al wat flesjes Aqarius langs de looproute gaan leggen (in de zijberm in de struiken) zodat ik voldoende kon drinken tijdens de loop. Rond kilometer 20 heb ik ook nog een energiereep naar binnen gespeeld. Net voor het einde van de loop  door het natuurgebied rond de Kaaihoeve. Het was er zalig genieten.  IK voelde me niet echt vermoeid achteraf , maar had wel deugd van een lange strechbeurt. Mijn hartslag lag de ganse loop tussen de 130 – 140 en ik heb het gevoel dat net boven de 140 we het marathontempo van rond de  10,5 km/u benaderen. Dat zou betekenen dat we rond de 4 uur zouden kunnen binnen zijn. Nu nog 3 à 4 weken dit trainingsritme aanhouden, dan afbouwen  en het zou moeten lukken ben wel benieuwd welk effect volgende week zal hebben. Ik fiets dan een ganse week  (Compostellatocht van Poitiers naar Pamplona) en van lopen zal er niet veel in huis komen. Maar ik betrouw op het advies van het sportmedisch centrum dat mij verzekerd heeft dat zo’n fietstzesdaagse even goed trainen is al een normale “looptrainingsweek”. We zullen zien. Ik zal dan eens vergelijken met iemand die ook traintvoor Keulen en die dan een normale trainingsweek afwerkt.

zondag 9 augustus: rustdag. We hebben 30 km rustig gefietst rond Brugge en Beernem.

zaterdag 8 augustus: meegelopen met de “Pelikanenrun” in ons dorp Ename. 11,5 km in een tijd van 59’47”. Ik ben héél tevreden met deze tijd. De beste wedstrijdtijd sedert lang. Het was wel lastig lopen met de warmte. Maar als je  voor eigen publiek loopt kan een mens toch altijd ietsje meer. Ik liep de  eerste ronde (2,2km) aan een hartslag van rond de 150,daarna aan 155 en dan de laatste twee ronden aan 155 – 160, zelfs tot rond de 165. De vele aanmoedigingen deden heel veel deugd en ook het gezelschap van Didier  Van Steenbrugge, die een tweetal ronden bij mij is gebleven en me echt wel vooruit heeft gestuwd. Didier is een echte sportman die ik al zeer lang ken. Hij is nog jeugdtrainer van VV Volkegem geweest waar mij zoon nog bij de duiveltjes, de préminiemen en de miniemen heeft gespeeld.

donderdag 6 augustus: om 7 u deze morgen een lange duurloop gedaan van anderhalf  uur (hf 135- 145). ’t Ging vrij goed. Normaal zou ik vandaag een langere duurloop gedaan hebben, maar aangezien ik zaterdag dus nog een wedstrijd loop compenseert dat. Het totaal aantal kilometers van deze week zal rond de 80 km liggen (gespreid over 6 trainingen). Gisterennamiddag ben ik ook nog wat gaan fietsen (een 30-tal kilometer) in de streek van Deinze. Morgen rustdag.

woensdag 5 augustus: voor dag en dauw mijn training van vandaag afgewerkt: 15′ aan een hartslag 130-135, daarna een half uur goed door gelopen (hartslag 150 – 155) en dan nog een kwartier aan hartslag 135-145. Ik heb vandaag ook goed gestrecht en voor de eerste keer had ik het gevoel dat geen enkele  spier nog stram of stijf was. Zou het de voorbode zijn van wat soepeler lopen? Zaterdag is in alle geval een ijkpunt tijdens mijn voorbereiding. We zijn dan ongeveer half weg en er is een jogging in mijn parochie Ename! Uiteraard loop ik mee voor eigen publiek en ik wil eens testen. Het zal de afstand van 11,2 km worden. Ben zelf al benieuwd naar het resultaat en het loopgevoel. Maar morgen eerst nog een lange duurloop.  

dinsdag 4 augustus: deze morgen een duurloop van 40′ langs de Schelde (hartslag 130 – 135). Heerlijke zomerochtend.

maandag 3 augustus: in de vooravond mijn intervaltrainingafgewekt. Ik vind dat de lastigste training van gans mijn drie-weken-schema: 15′ inlopen en dan 5 x 1000 m alles geven (boven hartslag 160) met tussen in 2′ joggen. Daarna nog 15′  recup lopen. Dat laatste kwartier deed ik langs de rand van Bos t’ Ename. ’t Was een tijdje geleden en ’t was weer even genieten van het groen en de rust. In alle geval content dat deze training weer achter de rug is. Ik moet ze voor de marahton nog twee keer doen.

zondag 2 augustus: deze morgen 23 km gelopen in de gietende regen. Wel langs een mooi parcours  langs de Schelde. De fietstocht van gisteren hing toch nog een beetje in de kleren. 

zaterdag 1 augustus: vandaag met Karel, mijn ‘Compostellakompaan’, een trainingsfietstocht van 63,5km  afgewerkt in de Vlaamse Ardennen. We reden daarbij acht hellingen op: Oude Kwaremont, Patersberg, Koppenberg, Ladeuze, Stene, Varent, Eikenberg en Wolvenberg. Ons gemiddelde was 19,5 km/h. Ik vrees dat zich dat morgen zal wreken tijdens mijn lange duurloop van 25 km. 

vrijdag 31 juli: om 7u30′ een trage duurloop van 1u05′ langs de zeedijk (hartslag 135). In het begin ben ik toch wel wat stram en loop ik niet zo soepel. Naar het einde toe gaat het veel beter. Ik beslis voor mezelf om nog wat meer te strechen na het lopen en vooral om de oefening te doen die iemand die mee traint voor de marathon me heeft aangeraden: met gestrekte benen voorover buigen en met de handen de grond raken of  met gestrekte en gekruiste benen je enkels enkele ogenblikken vasthouden. 

donderdag 30 juli:  ’s morgens vroeg een intervaltraining. Eerst 15′ inlopen en dan 10 keer 2′ naar hartslag 150-155 en tussenin lopen aan hartslag 140. Daarna nog 15′ traag uitlopen. We gaan samen ook met broer en schoonzus fietsen tussen Nieuwpoort en Veurne. Totaal 40 km. We sluiten onze fietsdag af in de tea-room waar mijn petekind Wannes studentenjob doet.

woensdag 29 juli: we bezoeken schoonzus en schoonbroer  met de fiets  (totaal een 10-tal kilometer) en ik loop samen met schoonbrer, nichtje en neefje een klein strandloopje van een 4 kilometer. 

dinsdag  28 juli: overdag fietsen we naar Sluis en terug (34km). In de vooravond fiets ik naar Zuidzande en doe daar mee aan een loopwedstrijd van 10 km. Ik loop voor de wedstrijd 6 km en na de wedstrijd nog eens 4 km zodat ik in totaal een 20-tal kilometer gelopen heb. Daarna fiets ik terug naar Sluis waar vrouw en dochter op de avondmarkt mij opwachten en mij op pikken terug naar huis. 60 fietskilometers gedaan dus die dag.

zondag26 juli: langs de zeedijk een kwartiertje ingelopen, dan een half uur  tussen hartslag 150 – 155 en een kwartiertje uitgelopen. Die dag hebben we ook nog eens 34 km gefietst door de polders en onder andere Damme bezocht.

Vrijdag 24 juli: vandaag was een recuploop. 44 ‘ gelopen tegen een hartslag van rond de 125. Genoten van de rust op het jaagpad langs  Schelde. Morgenvroeg ga ik nog wat fietsen  op extra uithouding. Ben vanavond even gaan kijken naar het Boksgala ten voordele van het Kinderkankerfonds. Na één match heb ik het voor bekeken gehouden. Niet echt mijn ding. 

 

Donderdag 23 juli: vandaag een zware intervaltraining gedaan: 10’ingelopen, daarna drie reeksen van 5 x 1′ alles geven- 1′ traag lopen. Tussenin 2′ recup. Nog 8′ uitgelopen (was een beetje te laat vertrokken en moest me dus haasten om mijn afspraak van kwart voor vijf te halen).

 

woensdag 22 juli:  vandaag was een rustdag. Zeker nadat ik gisterennamiddag met mijn schoonbroer nog 44 km ben gaan fietsen. Ik heb stipt gevolgd wat de sportdokter me tijdens de medische testen heet gezegd. Dat wil zeggen om van een fietstocht een duurtraining gelijkwaardig aan een “loopduurtraining”  te maken moet ik fietsen aan een hartslag  die 8 hartslagen minder is dan mijn hartslag tijdens een trage duurloop. In mijn geval is dat 138 – 8 = 130.  Fietsen aan een hartslag van rond de 130 (zijwind en af en toe wind mee – eerlijk is eerlijk) stond gisteren gelijk aan fietsen tegen 27 à 29 km per uur. We kregen wel een onweer over ons uit gegoten en als klap op de vuurpijl ging ik ook nog eens tegen de grond bij het te snel nemen van een bocht. Vandaar dus een rustdag vandaag. Maar dat is natuurlijk relatief met vier vrouwen in huis 🙂

dinsdag 21 juli: deze morgen om 7u30′ een 55′ gelopen aan harfrequentie 135 – 140. De eerste keer sedert de start van mijn voorbereiding dat ik het gevoel had dat ik gemakkelijk liep en dat ik vooruitgang boekte. Dit tempo benaderde  zo mijn marathontempo. Ik denk dat ik met deze hartslag zo’n 10 à 10,5 km per uur liep. Als ik rond de vier uur willen halen in Keulen  dan moet ik rond de 10,5 km per uur lopen of 5min 30′ de kilometer (als ik dat tempo gans de marathon kan aanhouden kom ik normaal binnen op 3h51′ – ‘ k zou dus nog een beetje reserve hebben).

maandag 20 juli: vandaag deed ik een intervaltraining op de Blaarmeersen: 4 x 4′ aan maximum hartslag (ik ging tot 167)  met tussen in 3′ joggen. Eerst 10′ ingelopen en daarna 10′ uitgelopen.

zondag 19 juli: ’s morgens vroeg om 6u30′  een trage duurloop (hf 135 – 140) van anderhalf uur gedaan.

vrijdag 17 juli: Anick en ik overnachten in Philippeville in een B&B. ’s namiddags fietsen we een uurtje en daarna loop ik nog 1u10′ aan hf (130 – 140).

Ik zit nu in mijn tweede week van de voorbereiding op de marathon van Keulen. Dinsdag deed ik medische sporttesten. Ik ga jullie via deze rubriek op de hoogte houden van mijn voorbereiding op de marathon.

Marathon Utrecht 9/04/2007

Op Paasmaandag 9 april 2007 liep ik mijn negende marathon in Utrecht. Ik liep hem uit in een tijd van 4u20′. Een niet zo beste tijd. Maar ik was dan ook te snel gestart, waardoor ik al na 25 km de man met de hamer tegen kwam. De volgende uitdaging is de “20 km van Brussel” op 27 mei 2007. Ik loop mee met de groep van het St Bernarduscollege uit Oudenaarde (www.oudenaarde.be). We lopen voor Vredeseilanden (www.vredeseilanden.be).

Zondag 22 april heb ik voor de eerste keer weer een vol uur gelopen na mijn marathon van paasmaandag 9 april. Het zal er nu op aan komen om tijdens de verkiezingscampagne op regelmatige tijdstippen te blijven lopen. Diezelfde zondag zijn we ook naar het jaarlijks eetfestijn van onze joggingclub in Zwalm (www.jczwalm.be) geweest. Heel veel volk en opnieuw een puike organisatie.

Op de Dag van de Arbeid kozen we met 19 clubleden voor een duurloop van 16 km in Zwalm. Voor sommigen is dat al de verre voorbereiding van de marathon van Eindhoven op 14 oktober 2007. Ik heb nog niet beslist. Eerst de 20 km van Brussel, vervolgens 10 juni 2007 en dan zien we wel. Het was deze avond best een gezellige loop langs een rustig en groen parcours. De laatste drie kilometer hebben we er met een aantal nog eens de pees opgelegd en ik zat goed. We bleven nog met zijn twee over aan de eindmeet. Deugddoend na een lang en geslaagd meiavondfeest van broer Sander. Ik kreeg ook nog een verzoekje van Luc: “doe de groeten aan je websitebezoekers”. Wat bij deze is gebeurd.

Over mijn sportieve prestaties in 2008 valt niet veel te zeggen want het was jammer genoeg een jaar van te weinig beweging.
Op het einde van 2008 kriebelde het echter teveel en heb ik de draad opnieuw opgepakt, onder meer omdat ik in 2009 op sportief vlak volgende ambities hoop waar te maken:

– een marathon te lopen, in het gezelschap van mijn collega-CD&V volksvertegenwoordigers Roel Deseyn (www.roeldeseyn.be) en Raf Terwingen (www.rafterwingen.be). Voor hen hun eerste marathon, voor mij mijn tiende!

– Opnieuw deelnemen aan de 20km van Brussel (www.20kmdoorbrussel.be)

– Enkele etappes dichter bij Santiogo de Compostella te fietsen. Samen met Karel leg ik de bedevaartstocht af op onze manier: in stukjes en gespreid over twee jaar. Momenteel hebben we 5 etappes gefietst, alles samen hebben we al zo’n 465 km afgelegd.
Onze volgende rit vatten we aan in Chartres.

Ik hou u zeker op de hoogte van mijn sportieve vorderingen en avonturen!